U Podgariću obilježena 75 obljetnica oslobođenja sjeverozapadne Hrvatske – na proslavio bio i predsjednik Milanović

U Podgariću je pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i uz nazočnost predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića obilježena 75 obljetnica oslobođenja sjeverozapadne Hrvatske.

Kod  Spomenika revolucije naroda Moslavine Dušana Džamonje u spomen  na žrtve iz 2. svjetskog rata vijence je položio predsjednik Milanović, delegacija Bjelovarsko-bilogorske županije predvođena županom Damirom Bajsom te Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Predsjednik Milanović je u svom govoru istaknuo važnost antifašizma i činjenicu kako je Hrvatska zemlja koja počiva na antifašizmu:

– I kao što se često prigodno kaže da to piše u hrvatskom Ustavu, ali hrvatski Ustav je usvojen tek 1990. godine to nije Svitak iz Mrtvog mora. Hrvatski Ustav je akt političke volje i svijesti čitave hrvatske politike tog vremena i tadašnjeg predsjednika i opozicije da bez ikakve dileme antifašizam 1990. godine, kada je komunizam rušen i kada se raspadao, ipak uđe u hrvatski Ustav. To je važna stvar. To nije palo s kruške. To je bila svjesna odluka i zato je svako negiranje toga 30 godina kasnije komično – rekao je u svom govoru predsjednik Milanović.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs  je istaknuo kako je ovo obljetnica koja nas podsjeća na činjenicu da je Hrvatska sazdana u Domovinskom ratu ali i da je sazdana na vrijednostima Europe:

– Mi smo ponosna članica EU, NATO saveza i sve  zemlje članice su uvijek i svugdje  naglašavale da je Europa sazdana na antifašizmu. I ovaj dio Hrvatske, Moslavina i sjeverozapadni dio Hrvatske je bio dio aktivnosti borbe protiv fašizma i zato smo danas ovdje, zbog ljudi koji su se borili na strani dobra protiv zla – kazao je župan Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.