Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu – “Sve nas manje ima tu, godinu po godinu”

Državni zavod za statistiku objavio je najsvježije procjene broja stanovnika po županijama za 2019. godinu. Po novoobjavljenim podacima Bjelovarsko-bilogorska županija je u samo godinu dana izgubila 1651 stanovnika. Da bi dočarali o kojem se gubitku stanovništva radi, recimo kako prema popisu stanovništva 2011. godine općina Velika Pisanica sa svim svojim naseljima je imala 1774 stanovnika. Trend gubitka stanovnika se nastavio i ove godine, pa bi se moglo reći da podaci pokazuju kako svake godine imamo manje stanovnika na području županije za red jedne općine, godinu ranije bili smo u minusu od 1913 osoba.

Prema objavljenim podacima na području Bjelovarsko-bilogorske županije živi 106 258 osoba. Kada gledamo podatke za ostale županije vidimo kako veliki broj njih bilježe pad, a najviše Osječko baranjska županija. Rast bilježe Zadarska, Istarska i Dubrovačko-neretvanska, no povećanje broja stanovnika u tim županijama je zanemarivo mali. Veći rast broja stanovnika jedino je zabilježen u Gradu Zagrebu gdje je gotovo tri tisuće stanovnika više negoli godinu dana ranije.

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj ima 4 065 253 stanovnika i nastavlja se pad.
Iduće godine očekuje nas popis stanovništva i ako je suditi po trendovima, Hrvatska bi se već 2021. mogla suočiti s brojkom od ispod četiri milijuna stanovnika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.