U Rovišću se okupili načelnici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije – raspravljali o reformi lokalne samouprave i drugim temama

U organizaciji Hrvatske zajednice općina i Općine Rovišće, održano je drugo savjetovanje za članice Zajednice s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Uz domaćina, načelnika Slavka Prišćana, prisutne je upoznao s aktualnostima i voditelj Zajednice Mladen Puškarić.
Na savjetovanju se prvenstveno razgovaralo o reformi lokalne samouprave u kojoj neće biti ukidanja općina već njihovih povezivanja.

Razgovaralo se i o ukidanju funkcije zamjenika načelnika kroz što bi se trebalo puno uštedjeti:

– Mislim da se tom mjerom u općinama neće ništa značajno uštedjeti jer manje općine većinom imaju zamjenike načelnika koji su volonteri i koji i ne primaju naknade. Postavlja se i pitanje što ako je načelnik odsutan neko vrijeme, eventualno zbog bolesti ili ako se dogodi smrt ili nešto treće. Tu se postavlja pitanje tko će voditi u tom trenutku općinu? Je li to predsjednik vijeća koji je zaposlen ili ima neku drugu funkciju ili će to biti povjerenik Vlade koji neće biti izabran voljom stanovnika? Vjerujem da ćemo o tome još puno raspravljati i u dogovoru s Vladom naći neko dobro rješenje – kazao je Prišćan o sastanku.

Prišćan je i mišljenja da što se tiče funkcioniranja lokalne samouprave ne bi trebalo mijenjati puno toga jer su upravo načelnici i lokalna vlast oni koji se trude razvijati manja mjesta i rade na uređenju infrastrukture i svega onoga što je građanima važno da imaju bolje uvjete života.

Razgovaralo se i oko europskih projekata za koje su općine povukle sredstva. Tako je i ovom prilikom bilo riječi o penalizaciji nakon završetaka projekata, a koje terete općinske proračune. Došlo se do zaključka o zajedničkom održavanju sastanka s djelatnicima iz Agencije za plaćanje na ovu temu i nedorečenih zakona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.