Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Bjelovara reagirala na uništavanje spomen ploče Gustava Perle – Bende

Nepoznati počinitelj  je u noći 13./14. kolovoza uništio Spomen-ploču Gustavu Perl-Bendi, Bjelovarčanu, Židovu, intelektualcu, antifašisti. Ploča, koja se nalazila na njegovoj rodnoj kući u  Ulici Ante Starčevića, uništena je početkom 1990-ih. Obnovljena je 5. listopada 2019., na godišnjicu Bendine herojske smrti 1941., kada se gotovo goloruk suprotstavio fašizmu I ustaškom teroru.

 Kao član SKOJ-a i Okružnog komiteta KPJ, Benda je s braćom Bakić osnovao  Bjelovarsku partizansku grupu jednu od prvih antifašističkih postrojbi u Hrvatskoj I porobljenoj Europi, čiji je bio zapovjednik.

Cijeli slučaj je prijavljen policiji koja je obavila očevid, od koje očekujemo rasvijetljavanje slučaja koji blati Bjelovar I unosi nemir I nesigurnost među građane, jer danas Ploča, sutra nečiji život.

Uništavači su došli  u mraku i žele nas svojim nedjelom vratiti u mrak. Bez obzira na istragu i na počinitelje, ploču ćemo vratiti, a u postavljanju iste računamo  na pomoć Grada Bjelovara, jer se Bjelovar  uvijek isticao svojom multikulturalnošću, multietničnošću, te naprednim idejama, kako nekada, tako I danas.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.