U novu školsku godinu učenici u Čazmi i Dragancu krenut će u potpuno obnovljenim školskim zgradama

I dok su pripreme za novu školsku godinu u tijeku, radovi na europskim projektima energetskih obnova školskih zgrada diljem Bjelovarsko-bilogorske županije se bliže kraju.

Tako je i sa obnovama školskih zgrada u Čazmi i Gornjem Dragancu. Naime, učenici Osnovne škole Čazma i Područne škole u Dragancu  novu školsku godinu pohađat će u potpuno obnovljenim školskim zgradama, a te dvije škole danas je posjetio župan Damir Bajs sa suradnicima.

Područnu školu u Dragancu pohađa 53 učenika, ima 5 zaposlenika, a vrijednost projekta obnove iznosila je 1,6 milijuna kuna.

– Kako sada stoje stvari škola će u potpunosti biti spremna za početak nove školske godine. Treba se još izgraditi vanjska nadstrešnica nad ulazom, drugo sve je odrađeno. Kompletno su izmijenjeni sustavi grijanja, kanalizacijski i vodovodni. Postavljena je LED rasvjeta, stavljena vanjska ovojnica i novo krovište. Pristiže i novi namještaj tako da će sav prostor u kojem borave učenici biti spreman za novu školsku godinu – kazala je ravnateljica Osnovne škole Čazma Lidija Osman.

Najveći županijski projekt u školstvu na području Grada Čazme, ali i jedna od najvećih županijskih investicija čija vrijednost iznosi preko 12 milijuna kuna je energetska obnova Osnovne škole Čazma i sportske dvorane.

Riječ je o objektu iz 1950.-tih godina koji je zahtijevao puno dopunskih radova. Stoga, nakon što je već jedan aneks ugovoru u iznosu od 600 tisuća kuna potpisan, danas je potpisan i drugi u vrijednosti 1,8  milijuna kuna. Ulaganja su to koja nisu obuhvaćena projektom za što će sredstva izdvojiti Bjelovarsko-bilogorska županija.

Nakon što radovi budu završeni i škola opremljena novim namještajem 420 učenika i 80 zaposlenika imat će u novoj školskoj godini znatno kvalitetnije uvjete za rad kazao je župan Bajs i dodao kako ulaganja u školstvo u Čazmi tu neće stati već se planira riješiti i pitanje jednosmjenske nastave.

– Osnovna škola u Čazmi je objekt s najvećim ulaganjem same županije. Mi ćemo u ove dvije škole dati 7 milijuna kuna sredstava iz županijskog proračuna uz sredstva države i iz EU fondova. Mi planiramo nedaleko odavde napraviti područnu školu. Za nju je već napravljena građevinska dozvola, u 20201. godini ćemo vidjeti možemo li dobiti iz EU sredstva za novo proračunsko razdolblje, hoće li biti omogućeno da se rade nove škole i ta područna škola koja će biti tek desetak metara od matične riješila bi pitanje jednosmjenske nastve i pitanje školstva na čazmanskom području za duže razdoblje. Projekt je to kojeg bi mogli provesti od 2021. godine nadalje, a idemo sada završiti ovo što smo počeli – rekao je župan Bajs.

Ono što je još važno naglasiti je da će svi prostori u kojima borave učenici i u OŠ Čazma biti spremni do početka školske godine, naglasila je ravnateljica Osnovne škole Lidija Osman.