Svjetski je tjedan dojenja – o važnosti dojenja razgovarali smo s patronažnom sestrom Tajanom Šimić

Svake godine u prvom tjednu kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja. Ovu inicijativu pokrenuo je Svjetski savez za aktivno promicanje dojenja, a za cilj ima podizanje svijesti i poticanje aktivnijeg promicanja dojenja. U Čazmi već 12 godina kontinuirano djeluje grupa “Medeki” za potporu dojenja. Kroz grupu je prošlo otprilike 200 majki koje su dojile i trebale pomoć da održe dojenje i ne odustanu. Dio ove grupe je i patronažna sestra u Domu zdravlja u Čazmi Tajana Šimić s kojom smo razgovarali o važnosti dojenja i radu ove hvalevrijedne grupe koja nudi pomoć majkama.

Kako je došla ideja za osnivanjem ove grupe?

– Uočena je potreba podrške majkama koje doje da ne odustanu i održe dojenje pa se zbog toga stvorila potreba za stvaranjem grupa za potporu dojenja gdje se majke međusobno druže i rješavaju nadolazeće probleme uz podršku iskusnijih majki i stručnoga voditelja.

Koliko se često sastajete i gdje?

Grupa za potporu dojenja sastaje se 2 puta mjesečno , po potrebi i češće, dok ove godine od veljače nismo imali grupnih aktivnosti zbog pandemije.

Koliko je kod nas razvijena svijest o važnosti dojenja?

Svijest o važnosti dojenja razvija se prije trudnoće, tako da u trudnoći majke imaju već formirane stavove o dojenju, a statistički gledano dokazano je da stav da je majčino mlijeko najvrjednija hrana za dijete utječe na dužinu dojenja i te majke doje dulje od godine dana svoju djecu.

Koji su najveći problemi s kojima se majke susreću vezano uz dojenje?

Najveći problemi s kojima se majke susreću vezane uz dojenje su nedovoljno razvijena svijest o dojenju, čak neki autori navode da bi se već u osnovnim i srednjim školama trebalo pričati o važnosti dojenja, upale nastale prilikom dojenja, mastitis, ragade….Neke majke već pri pojavi prvih problema ako nemaju dovoljnu potporu okoline odustanu vrlo lako. Neke majke su i u okolini koja ima zablude o dojenju kao npr.da je mlijeko slabo, da nije dovoljno i adekvatno.

Koliko su žene upoznate s prednostima dojenja i koje biste vi naglasili kao najvrijednije?

Upoznate su tijekom trudnoće, na našim tečajevima za porod i preko medija. Mislim da to nije dovoljno. Majčino mlijeko je idealna hrana za novorođenče i njegov sastav se mijenja kako dijete raste, gotovo je sterilno, ima idealan sastav bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Sprečava mnoge imunološke bolesti, prevenira pretilost koja je značajan javno zdravstveni problem, ekološko je, ne zagađuje se okoliš. Dijete je otpornije, inteligentnije i emocionalno stabilnije koje je dojeno i vidi se znatna razlika od djeteta na formuli. Što se tiče majki, prevenira se karcinom dojke i ovarija, brže gube tjelesnu težinu. Dojenje ima brojne benefite kako za dijete , tako i za majku.

Koji su najčešći razlozi odustajanja žena od dojenja i koliko su opravdani?

Najčešći razlozi odustajanja od dojenja su to što je dojenje 24-satna skrb majke za dijete, neimanje podrške od supruga i okoline, zablude oko slaboga mlijeka, nedovoljna pomoć u rodilištu pri uspostavljanju dojenja, početne upale dojke, mastitis, ragade ako se pravovremeno ne izliječe. Razlozi nisu opravdani i ne treba odustati kod prve poteškoće kod dojenja, nego je treba prevladati i nastaviti dojenje.

Što partneri mogu napraviti da olakšaju dojenje svojim suprugama?

Partneri bi trebali pružiti sto postotnu podršku svojim ženama, te pomoći u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova, kako bi se žena mogla što više posvetiti dojenju.

Postoji li neki period u kojem je preporučljivo prestati s dojenjem ili o tome treba odlučiti majka i dijete?

Preporučuje se dojiti do 2 godine i dok god to majka i dijete žele.

Što ako dijete ni nakon tri godine ne pokazuje nikakvu potrebu da se prestane dojiti?

Imam jednu majku koja ima treće dijete i dijete ima skoro 3 godine i još uvije ga doji, nemam ništa protiv toga ako to oboje žele, ali to je više mažnja i bliskost nego hranjenje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.