Šest Čazmanaca spremno za današnju utrku za startne pozicije na 23. Maratonu lađa

Ovog vikenda, u subotu 8. kolovoza, veslači 33 ekipe zaveslat će na Neretvi na 23. Maratonu lađa. Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje lađarskih ekipa u tradicionalnim neretvanskim lađama koji veslajući prelaze udaljenost od 22,5 km od Metkovića do Ploča.

Sam maraton kao i brzinske utrke u Opuzenu ove godine održat će se uz sve epidemiološke mjere i bez gledatelja. Zasigurno novost ovogodišnjeg Maratona je da će ga uživo prenositi HRT.
Ove godine na maratonu će sudjelovati i tri ekipe iz Bjelovarsko-bilogorske županije i to dvije ekipe Argonauta i ekipa HŠD ogranak Bjelovar od milja zvani Šumari.
Ekipa Šumara 2012. godine, prvi puta je startala na maratonu, uz zaista nepovoljne uvjete i sve nevolje koje su ih pratile na početku, šumari su stasali u jedinstvenu, složnu ekipu koja bilježi i zapažene rezultate. Zanimljivo je kako je upravo ekipa Šumara sastavljena od šest Čazmanaca.

– Imali smo suhe pripreme u teretani tri puta tjedno od listopada prošle godine. Od svibnja smo ušli u lađu i trenirali 3-4 puta tjedno. Pripremali smo se i na Neretvi pet dana u lipnju te na Šoderici u srpnju – kazao nam je jedan od članove posade Šumara, Stjepan Kezela.

Svaku posadu čini 10 veslača, 5 lijevo i 5 desno, kormilar i srednji. Kezela nam je pobrojao i imena veslača koji će ove godine zaveslati za ekipu Šumara:

– Lijevu stranu posade čine Ivica Đuran, Štefan Gašparac, Slaven Šarić, Marko Kolar i Predrag Živković, a desna strana su Mario Mesar, Hrvoje Zeman, Mihael Polenus, Tomislav Dianić, Matija Ivezić i paričar Dražen Popović, srednji je Ivan Šegović, fizioterapeut je Stjepan Kezele, logistika Dalibor Horvat, Stevo Poljanec, Krešimir Savi i Stjepan Benković. U ekipi je čak 6 članova iz Čazme, a ja sam fizioterapeut i ženskoj ekipi Sparte, te Argonautima koji su veliki favoriti za medalju – dodaje Kezela.

Danas su na rasporedu brzinske utrke tzv. „brzinac“ u Opuzenu na rijeci Maloj Neretvi između mosta i brane, gdje se ekipe natječu za što bolji startni broj. Utrke se odvijaju na stazi duljine oko 120 metara s okretom oko bove i povratkom natrag na mjesto gdje se startalo pod mostom, a voze jedna po jedna ekipa u istoj lađi. Ovo je natjecanje lađarima vrlo važno jer su lađe na startu u Metkoviću poredane u tri reda i nije svejedno hoće li startati iz prvog ili drugog reda, sa sredine ili krajeva gdje je dulja staza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.