Župan Bajs uručio diplome ženama koje su završile edukaciju za pomoćnu kuharicu u sklopu projekta „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“

Bjelovarsko-bilogorska županija prije sedam godina bila je na začelju ljestvice hrvatskih županija po povlačenju europskih sredstava. Danas se Bjelovarsko-bilogorska županija nalazi na trećem mjestu u Hrvatskoj s ugovorenim europskim projektima u vrijednosti od preko 700 milijuna kuna.  Jedan od njih je i projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ kojeg Županija kao nositelj provodi  u suradnji s 12 partnera i projekt privodi kraju.

– U tom programu koji je bio najveći u RH, vrijedan preko 11,2 milijuna kuna, gdje je Županija dala i dodatna sredstva kako bi se on u cijelosti ostvario, gdje imamo i najviše partnera u RH, preko 12, gdje je radilo i još uvijek radi sedamdesetak žena brinemo se o 350 korisnika. Mislim da je to jedan mali doprinos i dokaz da kad se svi zajedno udružimo s nizom općina i gradova i socijalnih partnera možemo napraviti više. Uz sve to postoji i onaj drugi element, a to je da i žene koje su radile su uz posao dobile mogućnost novih znanja koja će im pomoći u budućnosti – kazao je župan Damir Bajs.

Svaka zaposlena žena brinula je o pet korisnika koje su redovno obilazile i pružale im svu potrebnu pomoć, a uz posao projekt im je nudio i mogućnost stručnog usavršavanja. Nakon dvije godine rada s korisnicima 49 žena od početka lipnja ove godine pohađa edukacije.

41 žena stručno se usavršava za njegovateljicu i edukacije još traju, a 8 žena završilo je edukaciju za pomoćnu kuharicu, za što im je danas uvjerenje uručio župan Damir Bajs.

Bjelovarsko-bilogorska županija na taj način svim zainteresiranim ženama omogućila je stjecanje dodatnih znanja i vještina, a za edukacije za pomoćne kuharice izdvojila je 25.600 kuna. Svim polaznicama bio je organiziran i prijevoz, a treba istaknuti kako je riječ o programima koji se upisuju u radnu knjižicu te se samim time povećava mogućnost zapošljavanja žena na tržištu rada.

Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila je i nastavak ovog projekta na natječaj Zaželi program zapošljavanja žena – faza II u vrijednosti 5,6 milijuna kuna, što je jedan od najvećih iznosa u Hrvatskoj.  Projektom će biti obuhvaćena 61 žena koje će skrbiti o 366 korisnika.