U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ove godine izleglo se duplo više roda nego prošle

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije i u proteklih godinu dana, točnije od 15. lipnja 2019. – 25. lipnja 2020. obavila je monitoring broja bijele rode na županijskom području.

Bijele rode se tako gnijezde u 123 naselja u ukupno 237 gnijezda. Najviše gnijezda nalazi se na električnim stupovima 205, na krovovima ih je 24, dimnjacima 6, stablu 1 i 1 se nalazi na silosu.

Novih gnijezda je 12, a procijenjeno je da su se ove godine izlegla 428 ptića u 185 gnijezda. Inače rekordna godina bila je 2017. kada su se izlegla 472 ptića, dok se prošle izleglo samo 172 ptića.

I dalje je naveći broj gnijezda zabilježen u Ivanovom selu 18, od toga je u 16 gnijezda bilo podmlatka, a sva gnijezda se nalaze na stupovima.

Sišćani su i dalje selo s najvećim brojem gnijezda na krovovima objekata. Od ukupno 15 gnijezda 11 se nalazi na krovovima dok su 4 na stupovima. U 11 gnijezda je uočen podmladak, a na žalost jedno gnijezdo roda je manje u odnosu na prošlu godinu jer je srušeno tijekom nevremena kada su nastradala i tri ptića.

U naseljima s najvećim brojem roda u županiji su i Veliki Zdenci s 10 gnijezda, Galovac s 8 i Staro Štefanje sa 7 gnijezda.

“Iako početak gniježđenja nije izgledao obećavajuće zbog zahlađenja i  snijega koji je pao u vrijeme kada su nesle jaja, godina je ipak za sada uspješna po broju izleglih roda. Uspješno gniježđenje je čak na 78 % postojećih gnijezda, sa prosjekom od 2,31 mladih na gnijezdima sa uspješnim gniježđenjem. Broj mladih je procjena sa tla, tako da ovaj broj treba uzeti kao min broj potomstva koji je uzet u obzir u trenutku obilaska. Možemo zaključiti da je duplo više mladih roda nego prošle 2019. godine. Međutim uzrast mladih roda je nejednolik, tako da se u nekim gnijezdima pripremaju na prvi let dok su u nekim gnijezdima rode jako male – očito puno kasnije izlegle ili je to drugo leglo ( u paperju još bez perja ), što bi mogao biti problem kod selidbe jer neće moći pratiti jato. Iako je populacija bijele rode u našoj županiji stabilna smještaj gnijezda se drastično mijenja, sve više gnijezda imamo na električnim stupovima, a sve manje na krovovima objekata”, – kaže Spomenka Mlinarić ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.