ULAGANJE OD PREKO 62 MILIJUNA KUNA U REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ZA ZDRAVSTVO U MEDICINSKOJ ŠKOLI BJELOVAR

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno ima ugovorenih europskih projekata vrijednih 700 milijuna kuna, a jedan u nizu je i projekt Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinske škole Bjelovar koji podrazumijeva nadogradnju i opremanje škole te uspostavu centra u koji će se uložiti preko 62 milijuna kuna, za što su u potpunosti osigurana sredstva. 

            Nakon što je za projekt Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole osigurano 33,5 milijuna kuna za dogradnju škole i opremu, prošli tjedan potpisan je novi ugovor vrijedan 29 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava namijenjenih za:

  • uspostavu rada Regionalnog centra kompetentnosti,
  • razvoj novih zanimanja i programa,
  • usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika i mentora,
  • te promociju strukovnih zanimanja.

S obzirom da se radi o ustroju praktički nove ustanove prva aktivnost u drugom dijelu projekta bit će uspostava rada centra i partnerske suradnje budući da projekt obuhvaća 13 partnera.

Kreće se i u razvoj novih zanimanja koja do sada ne postoje u Hrvatskoj poput njegovateljica za palijativnu skrb, medicinskih sestara za palijativnu skrb te dentalnog specijalista koji će na zanimanje dentalnog tehničara ujedno pružiti mogućnost za nastavak obrazovanja.

Uz to razvijat će se i programi za djecu s teškoćama, osobe s invaliditetom kao i programe obrazovanja odraslih, jer naglasak je stavljen na cjeloživotno obrazovanje. Kako bi učenici i odrasli polaznici centra imali dostupna najnovija znanja i metode u struci, na najnovijoj opremi odgojno-obrazovni djelatnici i mentori kroz projekt će se usavršavati u strukovnim digitalnim kompetencijama.

Ujedno, prilika je to i za četiristotinjak učenika Medicinske škole da uspostave kontakt s poslodavcima, da se dodatno educiraju, usavršavaju svoje znanje u struci, da  budu kompetentni na tržištu rada.

Pažnja će se posvetiti i promociji strukovnog obrazovanja kroz natjecanja u struci za srednjoškolska zanimanja, međunarodna natjecanja, održavat će se radionice s roditeljima djece koja tek trebaju upisati srednju školu i niz drugih.

 Medicinska škola Bjelovar će se dograditi za 2000 četvornih metara  novog prostora u koji će biti smješteno 8 kabineta od kojih dio čini simulacijski centar, 2 laboratorija, 2 specijalizirane učionice, opće učionice, kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije. 

Ne treba zanemariti ni činjenicu kako projekt omogućava i financiranje plaća nastavničkog osoblja. Naime, ovim projektom Medicinska škola Bjelovar upotpunjuje svoj status sada centrom kompetentnosti, a  putem projekta osigurano je i sufinanciranje plaća.

Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar jedan je u nizu projekata koje Bjelovarsko-bilogorska županija sa svojim ustanovama provodi na području grada Bjelovara, a čija vrijednost iznosi preko 360 milijuna kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.