Institut za javne financije predstavio rezultate istraživanja transparentnosti proračuna: Koliko su transparentni gradovi i općine BBŽ?

Institut za javne financije predstavio je rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.
Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8.
Naravno, sama objava dokumenata, ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.
Bjelovarsko-bilogorska županija ocijenjena je najvišom ocjenom za transparentnost proračuna.
Što se tiče gradova na području županije odličan, najvišu ocjenu su dobili Bjelovar, Daruvar i Grubišno Polje. Vrlo dobru ocjenu su dobili gradovi Čazma i Garešnica.
Devet općina na području Bjelovarsko-bilogorske županije ocijenjeno je s odličnom ocjenom za transparentnost, to su: Berek, Hercegovac, Đulovac, Nova Rača, Rovišće, Velika Pisanica, Velika Trnovitica, Veliki Grđevac i Veliko Trojstvo.
Vrlo dobrim su ocijenjene općine Dežanovac, Ivanska, Končanica, Sirač i Šandrovac.
Ocjenom dobar ocijenjena je Nova Kapela, dok su dovoljan dobile općine Štefanje i Severin.
Općina Zrinski Topolovac dobila je ocjenu nedovoljan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.