Prisegnuli novi suci porotnici Općinskog suda u Bjelovaru

U velikoj vijećnici Bjelovarsko – bilogorske županiije danas je prisegnulo 47 sudaca porotnika koji će tu časnu i odgovornu dužnost obavljati iduće četiri godine na Općinskom sudu u Bjelovaru. Prisegu su položili pred predsjednikom Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije Mariom Preskočilom jer suce po zakonu bira županijska skupština temeljem prijedloga gradova i općina.

Suce su pozdravili Alma Horvatinović predsjednica Općinskog suda Bjelovar i župan Damir Bajs.

-Vas je predložila skupština Bjelovarsko-bilogorske županije i ja vjerujem da ste vi upravo te osobe koje ste dostojne obnašati dužnost suca porotnika. Drago mi je da ćete sudjelovati zajedno s nama profesionalcima u donošenju sudskih odluka i to ravnopravno s kaznenim sucima. Vi predstavljate državljane Republike Hrvatske i vašim prisustvom u raspravama osiguravate i njihovu nazočnost u pravosudnim tijelima – kazala je Horvatinović.

– Dozvolite da vam kao župan Bjelovarsko-bilogorske županije čestitam na ovom imenovanju. Kada govorimo o ovom imenovanju vi ćete biti dio jedne sjajne tradicije sudovanja na našem području. Sudac porotnik ima jednu čast ali i povjerenje. Čast jer se smatra da oni koji su suci porotnici su ljudi koji su ugledni u društvu, povjerenje da ćete dobro suditi, a s druge strane i odgovornost da budete savjesni u obavljanju svojih dužnosti i kako je rečeno, sudac porotnik je jednako pravan kao naš sudac profesionalac u našem sudačkom sistemu – kazao je župan Bajs.

Suci porotnici, koji su imenovani na četiri godine, predstavljaju glas javnosti, a od njih se traži životno iskustvo, iskrenost i logičan stav, te savjesno i nepristrano obavljanje dužnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.