Vikend u Đurđevcu prošao u znaku Picokijade

Ovog vikenda je u Đurđevcu sve bilo u znaku Picokijade. Središnja priredba je scenski prikaz Legende o Picokima, a prije uprizorenja svečana povorka prolazi ulicom Stjepana Radića i Starogradskom ulicom sve do utvrde Stari grad.

Pogledajte kako je to sinoć bilo u Đurđevcu:

Nedjelja je započela je Đurđevečkim sajmom rukotvorina, kojeg su svi zainteresirani mogli posjetiti tijekom cijelog dana u Starogradskoj ulici.

Ujedno se tijekom cijelog dana oko Starog grada odvija prikaz srednjovjekovnog načina življenja te prikaz srednjovjekovne radionice Taborišče sv. Jurja, kojeg svake godine upriličuju članovi Udruge sv. Juraj i njihovi gosti.

Ujutro je s Trga sv. Jurja krenula sportsko-rekreativna i promotivna vožnja Biciklinom v krug u organizaciji Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac, za sve ljude sportskog duha željne zabave i razgledavanja Podravine bez obzira na uzrast. Zabavna i rekreativna biciklijada objedinila je kulturnu, prirodnu i enogastronomsku baštinu đurđevačke Podravine.

Na Trgu sv. Jurja održana je povorka aranžiranih kola i defile oldtimer traktora Podravina od leta do leta. Povorka je sastavni dio Picokijade od samog početka, a samim time čuva izvornost i tradiciju đurđevačke Podravine. Ova manifestacija je jedinstvena pokretna izložba starih običaja i obrta te ruha i folklornog nasljeđa Podravaca, kakve nema drugdje u Hrvatskoj. Povorka je svojim prikazom sve posjetitelje podsjetila na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života.

Priznanje za najoriginalniju ekipu otišlo je u ruke članova Konjičkog kluba Virovski konjanici koji su uprizorili kirijaše. Članovi Gradskog kazališta Đurđevac prikazali su kako je izgledala birtija na pijačni den, odnosno četvrtkom, a za to su dobili priznanje za najzabavniju ekipu. Najtradicionalnija ekipa bila je ona iz Sirove Katalene za ‘V goricama je najlepše’, dok su članovi KUD-a Grgur Karlovčan primili priznanje za najatraktivniju ekipu. Priznanje za sudjelovanje dobili su i članovi KUD Gruntovec.

Nagrade je sudionicima povorke uručio gradonačelnik Hrvoje Janči koji je naglasio kako je ponosan jer je ovo rekordan broj sudionika povorke u zadnjih nekoliko godina.

– Svi vi odvajate svoje vrijeme kako bi očuvali i živjeli našu kulturnu baštinu, stoga mi je iznimno drago vidjeti da svake godine u povorci sudjeluje sve više udruga. Ovo je jedna od najvažnijih manifestacija u programu naše Picokijade- rekao je gradonačelnik Janči.

Priznanja za nesebično sudjelovanje dobile su i sve udruge koje su sudjelovale u ovogodišnjoj povorci. I ove je godine voditelj programa bio televizijski voditelj Branko Uvodić.