Pogledajte kako će izgledati buduće bjelovarsko kazalište

Obnova Doma kulture – energetska obnova, ali i obnova unutrašnjosti, jedan je od najvažnijih projekata Grada Bjelovara u ovoj godini, vrijedan oko 15 milijuna kuna. Europski fond za regionalni razvoj za tu je namjenu odobrio nešto više od 2 milijuna i 150 tisuća kuna, dok je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo bespovratnih 2.773.280,22 kn. Ministarstvo kulture za unutarnje je uređenje, putem natječaja, dodijelilo milijun kuna. Nakon završetka radova, nekadašnja će sinagoga tako postati funkcionalno, pravo kazalište u koje će stati oko 400 ljudi.

– Generacije Bjelovarčana, od mlađih do najstarije životne dobi, ovdje će doći pogledati balet, neku dobru predstavu, solistički ili neki drugi koncert. Ovo zdanje u centru samog grada će dati jedan novi pečat bjelovarskoj povijesti i tradiciji, a s druge strane jednu modernu verziju pravog bjelovarskog kazališta – rekao je gradonačelnik Hrebak.

– Cilj je kroz pet godina ostvariti uvjet za profesionalno kazalište uz glumački angažman i cijeli postav, to je ideja i okosnica svega – kazao je Tvrtko Hopek i dodao kako će dvorana do tada biti polivalentna i moći će ugostiti sve, od kazališnih predstava, koncerata i svega što se događa iz područja umjetnosti i kulture.

– Građani ovog grada će moći vidjeti neke stvari koje do sada nisu mogli – kazao je Hopek.

Zahvati obuhvaćaju razne aspekte od rekonstrukcije gledališta, osobito balkona, posebna pozornost bila je usmjerena prema osiguravanju pristupačnosti osobama s invaliditetom, a vraćena će biti i neka povijesna obilježja zgrade kaže arhitetktica Nataša Milobara:

– U suradnji s nadležnim konzervatorskim uredom smo odlučili to ostvariti na način da se vrati izvorna boja fasade. Na žalost, originalne izvorne kupole nismo mogli vratiti jer su to opsežni konstruktivni zahvati za koje je pitanje da li bi uopće bili mogući, a i nemamo dovoljno arhivske građe da se to izvede. Davidove zvijezde koje su pronađene u podrumu bit će restaurirane i izložene u ulaznom dijelu u niši, naglašene kako i dostoji jednom takvom kulturnom dobru – rekla je arhitektica Milobara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.