Dom za starije osobe Bjelovar obranjen od koronavirusa, cilj Bjelovarsko-bilogorske županije da tako ostane i dalje

Prilikom današnjeg obilaska radova na energetskoj obnovi Doma za starije osobe Bjelovar bilo je riječi i o provođenju mjera Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije vezano za koronavirus.

COVID-19 nije se probio u bjelovarski Dom za starije osobe, a zahvaljujući aktivnostima Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog Stožera civilne zaštite te pridržavanju propisanih epidemioloških mjera ni jedan korisnik ni zaposlenik domova za starije osobe u našoj županiji nije zaražen koronavirusom.

Od prvoga dana kako je pandemija koronavirusa zahvatila cijeli svijet pa i našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, briga o zdravlju naših sugrađana bila je prioritet, a očuvanje zdravlja glavni cilj Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa, u čemu se i uspjelo.

Bjelovarsko-bilogorska županija na začelju je ljestvice hrvatskih županija kada govorimo o broju osoba zaraženih koronavirusom. U našoj županiji bilo ih je 11, od toga je 10 osoba u međuvremenu ozdravilo.

Sav teret organizacije obrane od koronavirusa je na Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, odnosno njenom Stožeru civilne zaštite. Bjelovarsko-bilogorska županija cijelo vrijeme osigurava potrebna zaštitna sredstva i financira sve aktivnosti županijskog Stožera civilne zaštite. U tu svrhu u županijskom je proračunu osigurano 5 milijuna kuna.

U trenucima potrebe, pomoć je pružila i županijska Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor čiji su djelatnici izrađivali zaštitne maske, a koje je otkupila Bjelovarsko-bilogorska županija i koje su se dijelile kako našim zdravstvenim ustanovama i onima koji su bili na prvoj liniji obrane od koronavirusa, tako i Domu za starije osobe Bjelovar.

Kako bi domovi za starije osobe ostali obranjeni od koronavirusa, a zdravlje korisnika domova, koji pripadaju najrizičnijim skupinama društva i zaposlenika sačuvano, na preporuku epidemiologa sukladno novonastaloj situaciji Stožer civilne zaštite BBŽ dao je preporuke da se zabrane posjete u županijski Dom za starije osobe, kao i ostale privatne domove te da korisnici ne napuštaju domove za starije i nemoćne.

Budući da je koronavirus ponovno prisutan u županiji sve službe su u većem stanju pripravnosti, a na svima nama je da se ponašamo odgovorno i da se pridržavamo svih propisanih epidemioloških mjera.

„Naši korisnici su svi pod maskama, kao i radnici. Svi smo svjesni toga da je situacija što se koronavirusa tiče najopasnija za osobe starije životne dobi. Mi ovdje imamo 260 korisnika. Kako smo pazili zadnja tri-četiri mjeseca tako ćemo paziti i ubuduće“, istaknula je ravnateljica Doma za starije osobe Bjelovar Jasmina Radojčić.

„Kada govorimo o pandemiji koronavirusa koja je zahvatila ponovno i Hrvatsku i našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju moram naglasiti da nam je prioritet i cilj zdravlje naših ljudi. Do sada smo u tome bili među najuspješnijim županijama u Hrvatskoj, a to želimo i ostati. Cilj nam je, koliko je do nas,  i da korona ne uđe u naše zdravstvene  ustanove niti u domove za starije. Stoga, Stožer civilne zaštite BBŽ je među prvima u Hrvatskoj izdao nove mjere kojima se, dijelom, vraćamo na ono što je bilo prije. Konkretno, za domove za starije osobe to se odnosi na zabranu izlaska korisnika van, ali i zabranu posjeta, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Moramo ponovno biti disciplinirani i  koncentrirani“, naglasio je župan Damir Bajs.

Izvor: bbz.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.