Brutalan pad potrošnje u travnju, pala i industrijska proizvodnja

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realni promet u trgovini na malo u travnju 2020. snažno je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini zbog uvedenih epidemioloških mjera radi sprečavanja pandemije bolesti COVID-19.

Na mjesečnoj razini pao je promet od trgovine na malo neprehrambenim i prehrambenim proizvodima, a ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo, što su ga u travnju 2020. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je pao za 19,8 posto u odnosu na ožujak 2020.

Od toga je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 29,4 posto, a promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima za 11,8 posto

U travnju 2020., u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, promet od trgovine na malo realno je pao za 25,5 posto. Pritom je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 40,5 posto, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 6,2 posto.

U travnju 2020. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa zabilježila je samo trgovina na malo internetom ili putem pošte, i to za 19,8 posto, a u odnosu na ožujak porast je dosegao čak 48,9 posto, dok su sve ostale trgovačke struke zabilježile pad prometa. 

Podaci DZS-a govore kako je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno pao za 26,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Ukupan promet trgovaca na malo također je realno pao na mjesečnoj i godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2020., za 20,6 posto. U odnosu na travanj 2019. njihov ukupan kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 24 posto, a u prva četiri mjeseca za šest posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

DZS je u petak objavio i podatak da je industrijska proizvodnja u travnju pala 11 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njen najveći pad od lipnja 2009. godine, kada je potonula 13,3 posto. To je i već šesti mjesec zaredom kako proizvodnja pada.

Oštar pad potrošnje i proizvodnje posljedica je mjera usmjerenih na sprječavanje širenja koronavirusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovici ožujka.