U Rovišću se sastali načelnici općina s područja BBŽ, članovi Hrvatske zajednice općina

Na prijedlog načelnika Općine Rovišće i dopredsjednika Hrvatske zajednice općina Slavka Prišćana tijekom proteklog tjedna sazvan je radni sastanak svih načelnika općina, a ujedno i članova Hrvatske zajednice općina sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije te stručnih suradnika Hrvatske zajednice općina. Također je omogućeno pročelnicima jedinstvenih upravnih odjela da sudjeluju na ovom radnom sastanku koji je održan u zgradi Općine Rovišće u prostorijama Centra udruga. Središnja tema sastanka bila je rasprava o aktualnoj reformi lokalne samouprave o kojoj su tražena mišljenja i stavovi kolega načelnika. Konkretnije rečeno, razgovaralo se o tome što je predviđeno tom reformom, dolazi li do smanjenja broja općina ili do smanjenja broja zaposlenih. U raspravu su se uključili i pročelnici koji su dali do znanja koliko važnu funkciju imaju u procesu upravljanja općinama. Sama činjenica da 30% općina u Republici Hrvatskoj nema pročelnike je zabrinjavajuća. Upitno je tko će u budućnosti birati pročelnike, hoće li biti birani na mandate ili ne. Prisutni su se dotaknuli tema mogućeg smanjenja broja zamjenika u svim upravama te smanjenja broja vijećnika. Prijedlog nekih načelnika je bio da se usko specijalizirani poslovi prebace na županije, odnosno na usko specijaliziranu struku. Predstavnici Hrvatske zajednice općina usporedili su neke uspješne europske zemlje, njihov ustroj i sami broj općina. Uz to su iznijeli svoje prijedloge, objasnili na koji način oni mogu i dalje utjecati, iznositi stavove svih općina pa tako ih i zaštititi. Upravo su to posao i zadaće samo organizacije Hrvatske zajednice općina.

Nakon iscrpne rasprave izvedeno je nekoliko zaključaka u kojima se smatra da načelnici u svojim općinama itekako vode brigu od najsitnijih detalja do višemilijunskih projekata. Načelnici su u svakodnevnoj komunikaciji sa ostalim institucijama i organima vlasti. Mogla su se čuti mišljenja načelnika kako je Republika Hrvatska vrlo centralizirana zemlja, a za decentralizaciju se ne možemo boriti ukidanjem općina. Ono u čemu su se načelnici posebno složili jest poticanje mladih na ostanak u Hrvatskoj, ostanak u svojim općinama, manjim mjestima. Pitanje o iseljavanju odmah je povelo i raspravu o problemu narušene demografske slike Republike Hrvatske. Kako bi mlade zadržali ovdje, potrebno im je nešto  ponuditi za kvalitetan život. Ponajviše podrška , kako općina, tako i većih institucija. Kada govorimo o povezivanju općina odnosno o vodoravnom povezivanju, bitno za spomenuti je i Europsku povelju o lokalnoj samoupravi i o njezinoj funkciji. Povelja naglašava da ovlasti i dužnosti lokalnih jedinica budu određene ustavom ili zakonom i ističe da bi svaka lokalna jedinica morala imati određenu samostalnost jer su one jedan od temelja demokratskog sustava.

Ono što je sigurno da će do određenih reformi doći, no potrebno je najmanje dvije godine za promjene jer one nisu niti lake niti jeftine. Zaključeno je da je potrebno puno ovakvih konstruktivnih sastanaka, gdje direktno možemo raspravljati o stanju u lokalnim jedinicama i problemima s kojima se općine nose.  Načelnik Slavko Prišćan zahvalio se svima koji su sudjelovali na sastanku u ime svih članova i predstavnika HZO. Načelnik Općine Velika Trnovitica posebnim pohvalama se obratio skupu, pohvalio rad same organizacije, ponajviše komunikaciju između članica Zajednice na području Bjelovarsko-bilogorske županije jer jedino na taj način mogu iznijeti svoje probleme, rješavati ih i ostvarivati svoje ciljeve u interesu svih mještana. Nakon sastanka je podijeljena zaštitna oprema tvrtke Salvus d.o.o.za sve općine. Podijeljena oprema itekako će pomoći svim općinama članicama Hrvatske zajednice općina u učinkovitijoj borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID-19).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.