S radom započeo sustav bjelovarskih električnih bicikala

Grad Bjelovar od danas je bogatiji za sustav iznajmljivanja gradskih e-bicikala. Naime, preko Projekta „Nabava e-bicikala“ Grad Bjelovar kupio je 10 e-bicikala čija je ukupna vrijednost iznosila 246.250,00 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je projekt s 50.000,00 kuna, a Grad Bjelovar 196.250,00 kuna. Od 10 nabavljenih e-bicikala, 9 je postavljeno na stanice za iznajmljivanje, dok će 1 e-bicikl služiti kao vozilo za službene potrebe Grada Bjelovara.

– Mi smo nabavili deset e-bicikala koji će biti na raspolaganju našim građanima. Želja nam je promovirati zeleni način mobilnosti u gradu. U dugoročnom planu imamo i povećanje broja biciklističkih staza, pogotovo u ovo doba Korona krize kada većina gradova ide prema biciklu kao održivom načinu mobilnosti, i Grad Bjelovar će doprinijeti tome i ići ćemo u tom smjeru – kaže gradonačelnik Hrebak.

U sklopu navedenoga projekta, Grad se prijavio i na Projekt „Postavljanje i opremanje stanica za iznajmljivanje e-bicikala u Bjelovaru“. Ukupna vrijednost projekta je 342.162,07 kuna. Ministarstvo turizma sufinanciralo je stance s 122.112,37 kuna, a Grad Bjelovar 220,049,70 kuna. Postavljene su i opremljene tri stanice s 4 stalaka na svakoj stanici. Lokacije na kojima su postavljene stanice za e-bicikle su: Poljana dr. Franje Tuđmana (pokraj Dvorane europskih prvaka i skate parka), Šetalište dr. Ivše Lebovića (pokraj Dječjeg odjela knjižnice) i u Masarykovoj ulici (pokraj Autobusnog kolodvora). Kako ovaj sustav funkcionira pojasnio je Marko Matunda iz Visiobikea:

– Kako bi korisnik koristio sustav e-bicikl mora se registrirati, što je jednostavan proces i traje vrlo kratko. Nakon registracije korisnik mora unijeti svoje korisničke podatke i odabrati bicikl koji želi unajmiti, izvršiti plaćanje i to je to.

Cijena korištenja e-biciklom bit će 5 kuna za sat, ali za početak Bjelovarčani će imati promotivan mjesec besplatne vožnje:

– Za početak prvih mjesec dana sustav će biti besplatan za korištenje kako bi potakli što više ljudi da se registriraju i isprobaju električne bicikle – kazao je Matunda.