Jeste li za ili protiv oslikavanja čazmanskog vodotornja?

Grad Čazma angažirao je akademskog umjetnika Franju Matešina za projekt oslikavanja vodotornja u središtu grada: „Franjo je naš sugrađanin, akademski slikar, čiji rad veoma cijenimo. Uvijek rado surađujemo jer je Franjo inovativan i pun dobrih ideja“, rekao je gradonačelnik, Dinko Pirak.

Kao što sam umjetnik kaže, cvjetni motiv za oslikavanje vodotornja u sebi sadrži ideju velikog čazmanskog projekta Čazma Natura. Kako je vodotoranj visok 26 metara, s opsegom od 23 metra, to u konačnici daje kvadraturu površine za slikanje od gotovo 600 četvornih metara. Za ovaj pothvat, Franji će trebati dobrih mjesec dana i pomoć vatrogasaca, a JVP Grada Čazme rado je prihvatila suradnju.

Građani ipak nisu previše oduševljeni ovom idejom kako se može zaključiti iz brojnih komentara na facebook profilu Grada Čazme.

Tako Nikolina piše: “Živi cirkus radite. Prvo peticija, da li se ljudi općine Čazme i okolica slažu time, imamo i mi svi prava glasa!!!”

Ljerka: “Ovo šarenilo se uklapa sa ovim mnogobrojnim antenama koje nam uništavaju zdravlje, ali nitko to ne spominje, niti ne maru kao da se to nikoga ne tiće. Žalosno. A ovo šarenilo boja nije bog zna kaj, možda se ne razumijem u umjetnost, ali…”

Ivica: “28000 tisuca kuna iako ste vi donirali svog 20 posto, zali boze bacenih para, djeca iz vrtica bi bolje osmislili sliku,za te novce ruglo.”

Tomislav: “Majko isusova, ovoga ni u popovači nema”

Kuzma:”Bezveze kvarit sadasnji izgled, ne svida mi se”

Naravno ima i pozitivnih komentara:

Ljubica: “Bravo, super nas Franjo”

Gordana: “Bravo! Samo naprijed.Sve je lijepo što se napravi sa ljubavi…Nema onoga tko se rodio da je svima udovoljio….”

Biljana: “Mraaak! Bravo”

Javio se na facebook profil Grada Čazme i slikar Franjo Matešin:

“Poštovane Čazmanke i Čazmanci!Kao autor idejnog rješenja oslikavanja vodotornja u Čazmi moram napisati nekoliko rečenica kako biste mogli u miru Božjem otići na spavanje.Sama ideja oslikavanja našega vodotornja je stara preko dvadeset godina iz vremena dok je voditeljica Turističkog ureda u Čazmi bila gospođa Zlata Opačić. Vremenom se je sve skupa malo zagubilo, ali nije nestalo i tako je ovih dana projekt konačno stavljen u stanje izvedbe.Prvo su uvijek kune hrvatske, a to vam izgleda otprilike ovako. Vodotoranj ima ukupno 598 m2. Cijena mojega umjetničkog rada je 48 kuna i 49 lipa po kvadratu. Ukupni projekt sam osobno financiram u iznosu 20 %. Slikam Keimovim bojama koje su najbolje na svijetu, silikatnom tehnikom koja ne mijenja tonove stoljećima, na visini od 26 metara iznad zemlje. Drugo je vezano za motiv. Da se mene pita ja bih na čazmanskom vodotornju najradije nacrtao nekakvu lijepu ženu, ali … teško je sve ljude pitati za stručno mišljenje i uvijek će netko za nešto nekad nekome prigovarati.Treće je vezano za antene na vodotornju. Ako svi bacimo mobitele u kontejner kod Beljana na Komunalijama onda nam neće trebati ni te antene.Četvrto je vezano za perunike. One će biti s druge strane vodotornja s još nekim vrstama cvijeća i svega drugoga.Peto i zadnje je vezano za boje. Boje na objavljenoj fotografiji su takve kakve jesu, a u konačnoj izvedbi će neki gledati u vodotoranj jer će im se sviđati boje, a neki će gledati u vodotoranj jer im se neće sviđati boje.”