Grad Bjelovar ušao u zadnji set energetskih obnova svojih škola

Grad Bjelovar nastavlja s energetskim obnovama školskih zgrada u svome vlasništvu. Ovih dana počinju radovi na energetskoj obnovi školske zgrade I.osnovne škole čime se ulaziu zadnji set energetskih obnova škola istaknuo je danas gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak prilikom obilaska škole:

– Ostalo je svega još nekoliko škola za obnovu, IV. OŠ koju planiramo obnoviti čim izađe natječaj. Isto tako i još dvije manje osnovne škole na području grada čekaju obnovu. Kako sam i obećao građanima prije tri godine da će svi vrtići i škole biti obnovljene do kraja mandata. Možda još ostanu nezavršene ove škole što sam spomenuo do kraja mandata, ali projekti se pripremaju i vjerujem da će biti spremni za sljedeći mandat da se to isto završi – kazao je Hrebak.

Ukupna vrijednost projekta je 12.197.422,18 kuna. Europski fond za regionalni razvoj za tu je energetsku obnovu odobrio iznos od 6.778.290,80 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dalo je 2.645.568,82 kuna i 2, 7 milijuna kuna daje i Grad Bjelovar što je otprilike 23 posto.

– To je jedna golema ušteda. Ovdje nije ona jedna kuna prema pet, što sam govorio, nego je i više. Dakle, s jednom gradskom kunom izvlačimo puno više kuna iz EU fondova – dodao je Hrebak.

Energetskom obnovom matične škole, uz smanjenje emisije CO2 za preko 60%, očekuje se ušteda toplinske energije za grijanje za više od 50% te primarne energije za više od 60%. Nakon obnove, objekt će iz energetskog razreda D prijeći u C energetski razred.

– Mene je šokirao podatak da ova škola godišnje troši energenata na razini više od 300 tisuća kuna. Ovdje će biti ušteda više od 51 posto, dakle 150 tisuća kuna ćemo svake godine uštedjeti u ovoj školi samo na energentima – zaključio je Hrebak.

Ovom obnovom 522 učenika u 25. odjela i 100 djelatnika imat će bolje uvjete učenja i rada potvrdila nam je tajnica škole Katarina Jurić:

– U ime I. OŠ Bjelovar htjela bih zahvaliti Gradu Bjelovaru na kandidiranom projektu. Ove velike uštede će nam pomoći da poboljšamo standard naših učenika.

Završetak projekta obnove planiran je u travnju 2021. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.