Županijski program „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava – liječnike i medicinsko osoblje“ pun pogodak

Program Bjelovarsko-bilogorske županije za zadržavanje i privlačenje liječnika i medicinskog osoblja za rad u zdravstvenim ustanovama na području županije daje odlične rezultate.

 Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao prva županija u Hrvatskoj uvela je trajne mjere potpore za zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na području županije.

 Riječ je o mjerama u sklopu programa „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava – liječnike i medicinsko osoblje“, kojeg je na prijedlog župana Damira Bajsa usvojila i Županijska skupština.

Mjere podrazumijevaju sufinanciranje stambenih kredita, sufinanciranje troškova podstanarstva te sufinanciranje stručnog usavršavanja i doškolovanja od strane Bjelovarsko-bilogorske županije.

 Danas, dvije godine kasnije, vidi se opravdanost i rezultati uvedenih mjera, jer do sada je potpisano 114 ugovora s našim liječnicima i medicinskim osobljem, od kojih je danas potpisano 5 ugovora.

Župan Bajs je kazao kako je iznos koji se daje ugovorom 20 tisuća kuna neto tako da županija plaća i porez na taj iznos.

– Liječnici imaju premale plaće, a Županija na ovaj način izdvaja iznos od gotovo tri njihove mjesečne plaće. To je i vjerojatno razlog zašto se liječnici odlučuju doći raditi u Bjelovarsko-bilogorsku županije – rekao je župan Bajs.

 Da je ovaj projekt urodio plodom potvrđuju i riječi ravnatelja Opće bolnice Bjelovar dr. Alija Alloucha koji je kazao da je odlazak liječnika iz Opće bolnice Bjelovar manji u udnosu od drugih bolnica te da liječnici odlaze uglavnom iz obiteljskih razloga, a ne zbog uvjeta rada, a veći je broj onih koji dolaze od onih koji odlaze:

– Zahvaljujući programu uspjeli smo zaposliti od kraja 2018. do sada 4 nova liječnika specijalista, 8 specijalizanata, 6 sekunadaraca,  magistra kliničke farmakologije, magistra psihologije i 2 magistra biokemije. Treba napomenuti da je do sada oko pedesetak naših zaposlenika iskoristilo subvenciju, manji broj za podstanarstvo, a više za otplatu kamate kredita što znači da su odlučili ostati u našoj županiji. Najviše me veseli da je više od pola njih iskoristilo subvenciju za stručno usavršavanje – rekao je dr. Allouch.

 Jedan od liječnika koji su potpisali ugovor za sufinanciranje troškova podstanarstva je i Marko Opačić, magistar logopedije iz OB Bjelovar.

– Želim se zahvaliti županu Bajsu i Županiji što su omogućili da se možemo kandidirati za korištenje ovih subvencija. Mislim da to puno znači svakome od nas kao jedna materijalna nadoknada troškova koje imamo zato što ovdje boravimo i radimo, a s  druge strane to nam je jedna podrška u radu jer dobivamo informaciju da smo željeni na ovom području i u svakom slučaju to se odražavai naš angažman na poslu koji radimo – kazao je Opačić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.