U Gradskom muzeju Bjelovar pogledajte izložbu “Barun Trenk – novo lice legende”

Danas je Međunarodni dana muzeja koji se u svijetu obilježava od 1977. godine s ciljem da se brojnim događanjima podigne svijest o tome koliko veliku ulogu muzeji imaju ne samo u sabiranju, čuvanju i tumačenju našeg naslijeđa već kao mjesta koja pridonose razvoju razumijevanja, suradnje i mira.

Gradski muzej Bjelovar Međunarodni dan muzeja obilježit će izložbom Barun Trenk – novo lice legende koju možete pogledati od danas 18. svibnja do 22. lipnja.

Izložba je dokumentarna, dopunjena je 3D printevima (vlasništvo Muzeja grada Brna), eksponatima iz Gradskog muzeja Požega, Muzeja Slavonije Osijek i oružjem iz našeg muzeja kao primjer oružja kakvim se ratovalo u barunovo doba.

Barun Franjo Trenk (Reggio di Calabria, 1711. – Špilberk, 1749.) jedna je od najznačajnijih osobnosti u vojnoj i kulturnoj povijesti Europe u 18. stoljeću. Zahvaljujući barunu Trenku, uz vojne zasluge, europska kulturna povijest obogaćena je i za nekoliko inovacija – bio je utemeljitelj prvog vojnog orkestra u novijoj europskoj glazbenoj povijesti koji se zvao Türkisch Band. Od crvene marame koju su panduri nosili oko vrata vremenom se razvila kravata, danas jedan od hrvatskih nacionalnih simbola.

Više o izložbi i barunu Trenku možete pročitati na web stranici Gradskog muzeja Bjelovar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.