USKORO KONCERTI NA OTVORENOM!

Unison – Hrvatski glazbeni savez, krovni savez glazbenih udruga kojeg čine udruge skladatelja, izvođača i njihove službe za kolektivno ostvarivanje autorskih i izvođačkih prava: HDS i HDS ZAMP, HGU, HUIG, HUOKU i HUZIP je 28. travnja u ime više od 17 tisuća glazbenika poslao dopis Vladi RH, Ministarstvu kulture RH, Stožeru civilne zaštite te HZJZ-u s 5 prijedloga za hitan povratak glazbenih događanja uživo koji možete pročitati OVDJE.

Kao što smo naveli, glazbena industrija je jedan od pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koje s više od 22 milijarde kuna čine 6,3 % hrvatskog BDP-a, a predložene mjere su bile sljedeće: Otvaranje glazbenih studija za snimanje i produkciju, koncerti na terasama i otvorenim gradskim prostorima, drive-in koncerti, koncerti u zatvorenim prostorima te koncerti na otvorenom.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je u jučerašnjoj emisiji RTL Direkt dao sljedeću izjavu, nastavno na dvije od pet predloženih mjera:

“Koncerti se mogu i sada organizirati na otvorenom. Na primjer, uz distancu dakle nitko nema ništa protiv toga. Koncerti u zatvorenom bi se također mogli održati uz to da to bude manji broj glazbenika koji su distancirani na više od 2 metra i publika isto po pravilu da među njima bude distanca više od 2 metra. Dakle to bi se čak i moglo organizirati”, kazao je Capak.

Gost RTL Direkta bio je predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš koji je izjavio: “Odlična vijest je da je situacija takva da se o tome može razmišljati. Koncert se ne može u dan organizirati. Neće ići baš od sutra, ali nadamo se čim prije. Mi smo naše prijedloge artikulirali putem Ministarstva kulture. Ohrabrujuće je”, rekao je Bratoš.

Navedeno popuštanje mjera sigurno je dobar znak za sve glazbenike koji će jedva dočekati ponovno svirati uživo, kao i za publiku koja se zaželjela koncerata. Ono što Unison – Hrvatski glazbeni savez očekuje od navedenih institucija je da u što kraćem roku točno definiraju hodogram datuma, proceduru i prijavu koncertnih aktivnosti, epidemiološke mjere te maksimalan kapacitet posjetitelja unutar zatvorenih objekata ovisno o površini istih kako bi glazbena industrija mogla pokrenuti koncertnu aktivnost