Bjelovar: Kreće se u uređenje Spomen područja Barutana

Na bjelovarskoj Barutani krenuli su radovi na uređenju. Uz očuvanje spomena na branitelje koji su na tom mjestu poginuli 1991. godine u obrani grada, cilj je napraviti i mjesto na kojemu će se Bjelovarčani, ali i gosti, doći odmoriti, rekreirati i družiti sa svojim obiteljima i prijateljima, a pritom nešto i naučiti o bjelovarskoj i hrvatskoj povijesti.
Gradonačelnik Dario Hrebak rekao je kako će Spomen područje Barutana biti uređeno drukčije nego što su u ovom trenutku na području Hrvatske uređena slična spomen područja. 29. rujna 1991. godine poginula su 11–orica hrvatskih branitelja pri oslobađanju vojno–skladišnog kompleksa u šumi Bedenik, no, neki mlađi sugrađani nisu možda upoznati s tim kao starije generacije rekao je Hrebak i dodao kako se prostor uređuje upravo zbog tih 11 branitelja, ali i zbog svih građana. Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu naših branitelja kojom je obranjen Grad Bjelovar – rekao je Hrebak.

– Cjelokupna vrijednost projekta je 2,8 milijuna kuna od čega će Ministarstvo hrvatskih branitelja projekt sufinancirati sa 150 tisuća kuna. Na projektu radi domaća bjelovarska tvrtka Bel-bau, a radovi bi trebali završiti do 30. lipnja ove godine kada bi sve tebalo biti spremno za otvaranje. Za Dan grada ja se nadam da neće biti korone i da ćemo doista moći uživati u novom Spomen području Barutana, onakvom kakvog su naši branitelji zaslužili – zaključio je bjelovarski gradonačelnik.

Projektom će se urediti staze, postavit novi spomenik, popraviti pročelja na kapelici i postojećem objektu, uvesti vodovod i kanalizacija te postaviti rasvjeta, a njegova autorica je Ivana Salopek, krajobrazna arhitektica iz Zagreba.

– Ambijent je poseban i jedinstven u Hrvatskoj i sigurna sam da će nakon uređenja imati veliku estetsku i ambijentalnu vrijednost. Zamišljeno je da se dio spomen područja u šumi ostavi u prirodnom okruženju, dok će se dio između Doma i kapelice urediti infrastrukturno. Uredit će se parter te će prostor dobiti novi spomenik. Razrađena je i vizualna komunikacija u obliku natpisa, tabli i obilježavanja pojedinih mikrolokacija. Spomenik je zamišljen kao crna kutija iz avionskih nesreća koja reproducira ono što se dogodilo tog kobnog dana – rekla je Salopek.