Preminula je Danica Bilić, dobri duh Bjelovara i njegove okolice

U 82. godini života preminula je Danica Bilić, dobra duša Grada Bjelovara koja se humanitarnim radom bavila dugi niz godina. Kada bi se trebalo nabrojiti kome je sve pomogla popis bi bio predugačak i za jednu podeblju knjigu. Volontiranje i borba za one koji su na marginama našeg društva je bio cilj i zadaća koji si je Danica stavila pred sebe još u svojoj mladosti.
Ostat će zapamćena kako joj nikada nije bilo teško kucati na brojna vrata da bi drugima pomogla i uljepšala im život, tako da je nekoliko obitelji upravo zahvaljujući Danici dobilo krov nad glavom.

Uz prikupljanje pomoći, vrata njenog doma uvijek su bila otvorena svim ljudima. Neki SU s njom živjeli godinama dok se nisu snašli, a sve to bez ikakve financijske naknade.

Početkom 1991. s Bedemom ljubavi otputovala je u Beograd gdje je tražila puštanje Hrvata i ostalih ne-Srba iz JNA. Nakon toga je bila jedna od 3 000 žena koje su prosvjedovale u Bruxellesu 3. rujna 1991. za puštanje hrvatskih mladića iz JNA, za mir i pomoć Hrvatskoj.
Za vrijeme Domovinskog rata kada su izbjeglice tražile spas, mnoge su prošle kroz kuću Bilićevih i ostajale koliko je trebalo.
Volontirala je u bjelovarskom Caritasu, Bedemu ljubavi, Ligi protiv raka, Udruzi liječenih alkoholičara i nizu drugih humanitarnih udruga.
Uz sve to, njena dobrota i humanost proširili su se i van granica Lijepe naše. Pomagala je i gladnoj afričkoj djeci plaćajući im školu i hranu.
Njezin rad i borba za ljude prepoznata je, te je Danica Bilić jedna od dobitnica nagrade Ponos Hrvatske, nagrade koja se svake godine dodjeljuje građanima Hrvatske za hrabra i nesebična djela i postupke.
Danica Bilić životni smisao je pronašla pomažući drugima, bila je dobri duh Bjelovara. Za svog života toliko je puno dala ljudima koji su bili napušteni i ostavljeni i zato joj jedno veliko hvala! Ostaje nam praznina ali i obaveza da nastavimo njenim putem humanosti i dobrote.

Draga Danice, počivaj u miru Božjem i neka ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko voljela!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.