Grad Čazma i općine Ivanska i Štefanje rade na Sporazumu o zajedničkom obavljanju poslova civilne zaštite i ukidanju e-propusnica za kretanje na području bivše Općine Čazma

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske omogućio je jedinicama lokalne samouprave koje su prostorno povezane u jedinstvenu cjelinu i koje pripadaju istom geografskom području i dijele zajedničke rizike da zaključe Sporazum o zajedničkom obavljanju poslova civilne zaštite čime omogućuju stanovnicima tog područja da se mogu kretati u tom području bez e-propusnice.

Grad Čazma i Općine Štefanje i Ivanska uputit će Stožeru civilne zaštite Zahtjev za prihvaćanjem Sporazuma kojim će se ukunuti e-propusnice za kretanje između ove tri jedinice lokalne samouprave.

Kako doznajemo od načelnika Općine Štefanje Ive Emića dogovori su u tijeku, na elektronskim sjednicama bi gradsko i općinska vijeća trebala prihvatiti ovaj Sporazum koji bi u petak trebao biti poslan županijskom Stožeru, koji će ga proslijediti državnom i ako će sve biti u redu više ne bi trebale biti potrebne propusnice za kretanje između Grada Čazme i općina Štefanje i Ivanska što se može očekivati tijekom idućeg tjedna.

– Razlog koji smo naveli je prirodan i normalan, mi smo prirodna geografska cjelina koja komunicira. Naši stanovnici povezani su rodbinski, povezani smo institucijama, a sustav bi objedinio područje u kojem živi relativno mali broj stanovnika, oko 12 tisuća, koliko broji bivša Općina Čazma. Druga stvar koja je jednako važna je da na ovom području nema puno stanovnika koji su u samoizolaciji, u Štefanju ih je 6, Ivanskoj oko 9 i Čazmi 50-tak i taj broj je sve manji tako da ni ta opasnost nije velika. Ovaj Sporazum bi trebao otvoriti komunikaciju kroz naše tri jedinice što je jako bitno, osobito u ovo vrijeme proljetne sjetve – rekao je načelnik Emić.