Vjekoslav Budanec: Sada dolazi na vidjelo sve što se godinama u poljoprivrednoj politici nakupljalo!

Zabrana rada tržnica dovela je u pitanje opstanak mnogih malih poljoprivrednih proizvođača. Zbog toga se sve glasnije čuju pozivi njihovih udruženja da se uz primjenu strožih pravila rada, tržnice ponovo otvore.

Mali OPG-i koji su vozili proizvode na tržnice nemaju kamo s robom. Srednji i veći OPG-ovi vozili su robu na veletržnice, ali su i one zatvorene. Stanje je alarmantno upozorava Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

– Mi kao povrćari nismo protiv uvoza jer smo svjesni da nema u Hrvatskoj dovoljno povrća kroz cijelu godinu, nažalost takva je situacija. Mi smo protiv toga da kada je sezona i kada povrće ima naš proizvođač da se povrće uvozi. Stvar je u tome da moramo omogućiti našem proizvođaču da dođe do Hrvatskog kupca – rekao je Budanec.

Kada govorimo o omjeru domaćeg i povrća iz uvoza u trgovačkim lancima u ovom trenutku on je 50:50 posto kaže Budanec i dodaje:

– Naši OPG-ovi ne mogu ući u trgovačke lance, prvenstveno zato što su mali i jer nemaju potrebne certifikate koje traže trgovački lanci prilikom ulaska robe u njihove trgovačke lance. Isto tako nemamo složenu distributivnu mrežu da bi se pokupila sva roba po terenu. Sada je nastao problem, oni veliki koji su do sada isporučivali robu u trgovačke lance to rade i dalje dok se ostatak namiruje uvozom.

U najtežoj situaciji trenutno su proizvođači koji su se bazirali na proljetne kulture kao što su mladi luk, rotkvica, salata i blitva. Na vratima je Uskrs, a izgledno je da će im povrće ostati na poljima.

– Oni mogu odgoditi berbu za tjedan dana, ali ne i za mjesec. Ako ne prodaju povrće, neće imati kapitala za novi ciklus. Vlada i Ministarstvo poljoprivrede moraju reagirati – ističe Budanec.

Ono što ljuti naše povrćare je da u ovo vrijeme trgovački lanci na svojim policama upravo salatu i mladi luk uvoze iz Italije gdje je najgore stanje po pitanju koronavirusa, dok salate i luka ima u Hrvatskoj i propast će u plastenicima.

– Upravo je ta salata povrće koje dolazi kroz cijelu godinu. U ovom proljetnom dijelu je tempirana da dođe za Uskrs. Sada dolazi na vidjelo sve što se godinama u poljoprivrednoj politici nakupljalo. Nije bilo dovoljno sluha da se mali OPG-ovi organiziraju, ni poticaja da bi u ovakvom trenutku mogli nastupiti na tržištu. Ovo je kritični trenutak, nije jednostavno ali da su ljudi složni i da imaju neke burze, tu robu bi bilo daleko jednostavnije prikupiti i distribuirati u trgovačke lance – zaključio je Budanec.