Bjelovar: Sjednica Gradskog vijeća prvi puta održana putem videokonferencije – gospodarstvo oslobođeno plaćanja komunalne naknade 3 mjeseca

Gradsko vijeće Grada Bjelovara sinoć je održalo 22. sjednicu Gradskog vijeća i to po prvi puta putem videokonferencije.

Na sjednici je jednoglasno usvojena Odluka kojom se u  potpunosti  plaćanja komunalne naknade oslobađaju obveznici plaćanja komunalne naknade pravne osobe, obrtnici, ustanove, neprofitne udruge građana za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe obavljanju poslovne djelatnosti za razdoblje od 01.04.2020. – 30.06.2020. godine.

Nenad Nekvapil iz SDP-a je postavio pitanje je li moguće da se građani oslobode plaćanja komunalne naknade kada se oslobađaju pravne osobe na što mu je gradonačelnik Hrebak odgovorio kako je nemoguće sve osloboditi plaćanja.

Nenad Nekvapil SDP

– Nama je prvenstveno sad u cilju da sa 8 milijuna kuna koje smo namijenili u rebalansu proračuna kojeg ćemo imati na sljedećem Gradskom vijeću, što je 10% izvornog proračuna pomognemo gospodarstvu da se sačuvaju radna mjesta. Ako ćemo sačuvati gospodarstvo sačuvat ćemo radna mjesta i onda će građani imati mogućnost platiti komunalnu naknadu. Komunalna naknada za gospodarstvo je ogromna, za građane je puno manja. Ako oslobodimo gospodarstvo pretpostavka je da će gospodarstvo to vratiti kroz očuvanje radnih mjesta, a onda automatski nema potrebe za oslobađanjem građana od plaćanja – pojasnio je Hrebak.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak

Građanima koji će biti u teškoćama omogućeno je plaćanje komunalne naknade u ratama nakon što se završi kriza, a isto tako prema njima se u ovo vrijeme neće ići s ovrhama i prisilnom naplatom, moglo se čuti na sjednici.

Pažnju javnosti sigurno će privući i odluka o gradnji garaže ispod Gradske tržnice.

Velik problem je parkiranje u užem centru Grada Bjelovara, a posebno u ulicama oko tržnice. Izgradnjom podzemne garaže na dvije etaže ispod tržnice bilo bi osigurano oko 150 parkirališnih mjesta, čime bi se osigurao dovoljan broj parkirališnih mjesta oko tržnice, te bi bili osigurani sigurnost u prometu, kako za građane, tako i za osobe koje prodaju na tržnici.

Vijećnici Gradskog vijeća na 22. Sjednici jednoglasno su prihvatili odluku o pripremi projekta izgradnje garaže u Bjelovaru na Šetalištu dr. Ivše Lebovića.

Za izgradnju garaže interes je pokazao jedan privatni investitor rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Ivica Markovinović:

– Prošle godine izrađeno je idejno  rješenje za uređenje tržnice u kojem je predviđena i podzemna garaža na dvije etaže ispod tržnice. Kako tržnicu planiramo rekonstruirati u dogledno vrijeme, vjerojatno iz ITU mehanizma 2021. godine otvorila se mogućnost da je izgradi privatni investitor, a pokazao je interes i da izgradi tržnicu zajedno s Gradom i Komunalcem – kazao je Markovinović.

Model upravljanja, vrijednost investicije i sve ostalo potrebno sadržavat će Odluka o osnivanju prava građenja, te Odluka o utvrđivanju teksta Ugovora o izgradnji, financiranju i upravljanju podzemno nadzemnom garažom u Bjelovaru na  Šetalištu dr. Ivše Lebovića koje će biti razmatrane na nekoj od idućih sjednica Gradskog vijeća.