Policija upozorava – pripazite na prevarante koji se predstavljaju kao djelatnici Crvenog križa, Civilne zaštite ili “ekipe za dezinfekciju”

Situacija i mjere do kojih je dovela pandemija koronavirusa pokazala se kao plodno tlo za razno-razne prevarante.

Iako na području PU bjelovarsko-bilogorske još nisu zabilježene prijevare ovog tipa iz policije upozoravaju osobite starije osobe da ne puštaju u kuću nepoznate osobe prije nego su sigurne da su to djelatnici Crvenog križa ili neke druge organizacije koja pruža pomoć građanima.
Naime, volonteri Crvenog križa započeli su s dostavom namirnica starijim osobama, osobama koje se nalaze u samoizolaciji, osobama koje zbog bolesti ne mogu izaći iz domova i ostalim građanima u potrebi.

Počinitelji prijevara mogu se predstavljati ne samo kao volonteri Crvenog križa već kao i djelatnici Civilne zaštite te na vrata dolaze i osobe u zaštitnim odijelima koji se građanima predstavljaju kao ekipa za dezinfekciju kuća i stanova. Nakon što uđu u stan ili kuću iskorištavaju povjerenje građana, dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju i otuđuju predmete veće vrijednosti.

Važno je znati da volonteri Crvenog križa u domove dolaze u označenoj odjeći i to tek kad ih građani nazovu da im je potrebna pomoć, a neposredno prije dolaska u kuću ili stan volonteri kontaktiraju građane kako bi im javili u koje vrijeme dolaze, javljaju se ispred kuće ili stambene zgrade kada dođu i tek onda ulaze u dom.

Ukoliko niste imali prethodni kontakt s djelatnicima Crvenog križa i osobe koje su došle na vaša vrata nisu u službenoj odjeći Crvenog križa ili Civilne zaštite, iako djelatnici Civilne zaštite ni ne obilaze građane, ne otvarajte vrata i odmah o tome obavijestite policiju na broj 192, poručuju iz policije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.