U Bjelovarsko bilogorskoj županiji 810 osoba u samoizolaciji

U Bjelovarsko bilogorskoj županiji potvrđena su 2 nova slučaja oboljelih od koronavirusa. Riječ je o suprugu i sinu jučer potvrđene zaražene ženske osobe s područja grada Bjelovara. Ukupno u BBŽ sada imamo 5 oboljelih, 3 u Bjelovaru i 2 u Čazmi. I jedno i drugo širenje zaraze ograničeno je na obiteljski prijenos i ne možemo govoriti o lokalnoj transmisiji rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

– Sve naše službe, epidemiologija i policija rade svoj posao 24 sata na dan. Ono što treba reći da se i dalje prate sve posljedice vezane uz otkrivene slučajeve i da naša epidemiologija otklanja svaku mogućnost eventualnog širenja među građanstvom u ovom slučaju na području Bjelovara i Čazme – istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
U samoizolaciji na području županije je 810 osoba te ih je župan Bajs i ovom prilikom pozvao da budu odgovorni i da se pridržavaju svih uputstava i preporuka koja su dobili.
– Moraju paziti da, dok imaju takvo rješenje, ne idu van. Pozivam i sve naše sugrađane, znamo da je lijep i sunčan dan, dan za druženje, ali izbjegavajte to. Slušajte preporuke Stožera civilne zaštite. Napravite ono što je najvažnije zaštitite zdravlje sebe, svojih najbližih i čitave zajednice – dodao je župan Bajs.

Do danas je u Bjelovarsko bilogorskoj županiji 48 osoba testirano na koronavirus, pri čemu je pet osoba pozitivno na koronavirus, a dvije su osobe hospitalizirane i tri su u samoizolaciji.
-Apeliram na sugrađane da budu kod kuće, ne izlaze i da slušaju upute struke, da održavaju razmak i često peru ruke sa sapunom. Štititi sebe je najbolja zaštita – poručio je dr. Allouch, ravanatelj Opće bolnice Bjelovar..


Epidemiologinja Vesna Grgić kazala je da je za sada sve pod kontrolom:
-Imamo sreće što je za sad sve ostalo u obiteljskom kontaktu i za sada nemamo lokalnu transmisiju prenošenja u normalnoj populaciji kao što se prenosi gripa. Mi epidemiolozi za svaki slučaj potvrđenog ili onoga tko se testira provodimo epidemiološki izvid i anketu i točno popisuju kontakte ljudi koje su imali zadnjih 14 dana dalje vršimo nadzor kontakata i to je naša najvažnija protuepidemijska mjera kazala je Grgić