Grad Bjelovar predstavio set mjera za pomoć poduzetnicima, obrtnicima i građanima

Set ekonomskih mjera za pomoć obrtnicima, poduzetnicima i građanima predstavio je danas gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak sa svojim suradnicima.
Mjere su napravljene u suradnji sa gospodarskom i obrtničkom komorom te poduzetnicima. Veći dio pomoći dakako da ovisi o Vladi RH, no u nekim stvarima Grad je i hrabriji od Vlade rekao je gradonačelnik Hrebak.

– Oslobađanje od poreza prva je glavna i osnovna mjera. Šaljemo snažnu poruku da smo Nakon 20 godina odlučili ukinuti prirez u gradu. Druga točka koja je iznimno bitna, Grad Bjelovar će osloboditi plaćanja komunalne naknade sve pravne osobe i sve obrtnike na području grada sljedećih tri mjeseca. Treća mjera je oslobađanje zakupa poslovnog prostora u vlasništvu Grada Bjelovara. Od 27.3. svi poduzetnici i obrtnici koji koriste prostor grada bjelovara ne moraju sljedeća tri mjeseca platiti zakup – rekao je Hrebak.
Grad će pomoći i obrtnicima koji su zbog krize uzrokovane koronavirusom morali zatvoriti obrte sa tisuću kuna mjesečno. Izlazi se ususret i poduzetnicima koji nisu od 1. siječnja do 16. ožujka podmirili bilo koju obvezu prema Gradu Bjelovaru da zatraže obročnu otplatu svojih obveza na 24 mjesečne rate.

Nakon 16. ožujka im ide otpis, a do 16. ožujka omogućuje se obročna otplata – pojasnio je Hrebak.

Za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, očekivano tri mjeseca, neće se pokretati ni ovrhe za pravne i fizičke osobe niti provoditi prisilna naplata. Mjera prema građanima je da vrtići do povratka u normalno stanje neće naplaćivati boravak djece u vrtićima jer tu uslugu ni ne koriste od 16. ožujka.

– Paket mjera koji Grad Bjelovar izdvaja iz svog proračuna težak je više od 8 milijuna kuna. Da bi ovaj paket mjera bio realan, morali smo snažnije pristupiti smanjenju rashodovne strane proračuna, a da pritom ne smanjujemo investicijske infrastrukturne projekte, pogotovo EU projekte – istaknuo je gradonačelnik Hrebak.

Ono što će zanimati poljoprivrednike no i građane je da grad radi na aplikaciji gdje će biti svi poljoprivredni proizvođači, njih 130, s područja grada na jednom mjestu. Aplikacija će biti puštena u rad u nedjelju kaže zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić:

– Zvat će se Gradska tržnica Bjelovar fresh putem koje će svaki građanin moći naručiti proizvode. Formirali smo osam bitnih grupa, svaka ta grupa će imati unutar sebe i svoje proizvođače koji joj pripadaju. Tamo će biti kontakt mobitel i adresa poljoprivrednog proizvođača koji se izjasnio želi li vršiti dostavu ili samo kupovinu na kućnom pragu. Ono što mene osobno veseli to je da će većina poljoprivrednih proizvođača vršiti dostavu kućama naših sugrađana – rekao je Brajdić.