Zbog koronavirusa rebalansiran županijski proračun

Jučer je održana sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije, zbog situacije s koronavirusom, po prvi puta elektronskim putem.

Najvažnija odluka koja je donesena na Županijskoj skupštini bila je izmjena i dopuna županijskog Proračuna za 2020. godinu putem koje je osigurano 5 milijuna kuna za sve mjere suzbijanja koronavirusa na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Također, vijećnici su podržali odluku kojom ovlašćuju župana Damira Bajsa za potpisivanje svih ugovora vezanih uz provođenje mjera za suzbijanje, prevenciju i liječenje uzrokovano pandemijom koronavirusa.

Bjelovarsko-bilogorska županija već sada snosi troškove Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije i već su potpisani određeni ugovori poput vršenja dezinfekcije prostora koji je namijenjen karanteni za vozače kamiona. Osigurana im je i prehrana kao i zaštitarska služba.

Druga odluka koja je omogućena izmjenama i dopunama Proračuna vrijedna je 5 milijuna kuna i namijenjena za pomoć našim gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. To je mjera koja se nadovezuje na mjere Vlade Republike Hrvatske o kreditnom aranžmanu koji će biti ponuđen gospodarstvu za što će Vlada davati jamstva, međutim na te iste kredite naplaćivat će se kamata.

Upravo Bjelovarsko-bilogorska županija preuzet će na sebe plaćanje kamata za svoje gospodarstvenike, obrtnike i poljoprivrednike i na taj način krediti za njih će biti beskamatni. Ovisno o visini kamate Bjelovarsko-bilogorska županija na sebe može preuzeti kamatne stope na iznose kredita od 300 milijuna kuna do pola milijarde kuna.

Na sjednici Županijske skupštine donesena je i odluka o kupnji 15% trezorskih dionica Vodoprivrede Daruvar, tvrtke koja je trenutno u predstečaju, za što je u Proračunu osigurano 1,8 milijuna kuna. U međuvremenu je raspisan natječaj za kupnju spomenutih dionica i Bjelovarsko-bilogorska županija uplatit će potreba sredstva na žiro račun Vodoprivrede Daruvar.

Ukoliko ista ponuda bude prihvaćena u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije osigurano je dodatnih 3,5 milijuna kuna za dokapitalizaciju tvrtke ukoliko to bude potrebno.

Na taj način sve ono što je najavio župan Damir Bajs u cilju očuvanja tvrtke i spašavanja 150 radnih mjesta u cijelosti je i provedeno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.