Županijska ustanova Suvenir Arbor uključila se u borbu protiv koronavirusa izradom zaštitnih maski za lice – župan Bajs ih uručio Domu zdravlja BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima uručio je zaštitne maske za lice, koje su izradili djelatnici Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor, ravnateljici Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije Ljubici Čaić.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor, koja je svijetli primjer uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada i čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, izradom zaštitnih maski za lice uključila se u borbu protiv koronavirusa. 

Bjelovarsko-bilogorska županija otkupljivat će maske od svoje Ustanove i po redu prvenstva tamo gdje je najpotrebnije iste će donirati svojim zdravstvenim ustanovama i to redom Domu zdravlja BBŽ, Općoj bolnici Bjelovar, Zavodu za hitnu medicinu, ali i Policiji te Domu umirovljenika za potrebe zaposlenika Doma umirovljenika, ali i korisnike.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno nema oboljelih od koronavirusa. Prema naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji sa svojim zdravstvenim ustanovama poduzima sve potrebne mjere vezane uz prevenciju i moguće liječenje osoba zaraženih koronavirusom.

Podsjetimo, u krugu Opće bolnice Bjelovar postavljeni su trijažni šatori koji omogućuju smanjenje gužvi u čekaonicama i izbjegavanje mogućnosti prijenosa virusa. Osim toga, opremljeni su i dodatni prostori za opservaciju pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom u vidu postavljenih kontejnera u krugu bolnice.

U sklopu Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije počele su s radom izdvojene ambulante, u Bjelovaru i Daruvaru. Ambulante su to namijenjene osobama koje sumnjaju da su zaražene koronavirusom, a u koje se prvenstveno trebaju javiti telefonski i nakon toga slijediti upute dežurnih liječnika.

Apelira se na građane da ne preopterećuju zdravstveni sustav i da sve potrebe koje imaju ostvaruju telefonski za svojim liječnicima opće medicine, osim ako nisu hitne i akutne.

Naročito je važno da  svi koji sumnjaju da su zaraženi COVID 19 virusom, imaju temperaturu, kašlju i sl., a boravili su u inozemstvu unazad 14 dana ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, ne dolaze u ambulantu. Trebaju se javiti svom liječniku telefonom koji će dati upute za dalje, ali nikako ne dolaziti u ordinacije, bolnicu ili hitnu službu.

Također, još jednom se posebno naglašava da osobe kojima je izdano Rješenje o samoizolaciji da se istog obavezno pridržavaju i ne izlaze iz svojih domova gdje su u samoizolaciji, a javljanja epidemiologu, odnosno liječniku Opće prakse vrše telefonom.

Važno je napomenuti i to da, ukoliko se osoba nalazi u samoizolaciji, a potrebna joj je pomoć hitnih službi, obavezno mora istaknutida se nalazi u samoizolaciji već prilikom samog poziva kako bi djelatnici hitnih službi došli opremljeni za takvu situaciju. Pozivaju se građani da budu solidarni, odgovorni i da se ponašaju sukladno preporukama struke jer samo na taj način štitimo sebe, svoju obitelj i u konačnici širu zajednicu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.