Tim hitne pomoći u samoizolaciji – pomagali djetetu, a roditelji zaboravili reći da su u samoizolaciji

Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije sastao se sa stožerima Civilne zaštite županijskih gradova vezano za propisane aktivnosti vezane uz Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja.
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs rekao je da nema problema u provođenju ove odluke na području županije te da se svi koji su odluku trebali poslušati toga i pridržavaju. Županijsku Stožer zajedno sa gradskim stožerima spreman je za aktivnosti koje slijede.

– Rekao bih da smo spremni za to da ovih dana, sutra ili prekosutra, preuzmemo objekt hotela koji će služiti kao karantena za što je izdan zahtjev od strane županijskog Stožera.Tijekom dana smo napravili promjene vezane uz pacijente, a to je da radimo s izdvojenim ambulantama u Bjelovaru i Daruvaru za pacijente za koje se sumnja na koronavirus. Te ambulante radit će 24 sata dnevno. Molim sugrađane da budu solidarni, odgovorni i da se ponašaju sukladno preporukama – rekao je župan Bajs.

Naime, danas se dogodila situacija u kojoj je jedan par prekršio mjeru samoizolacije:

– Par koji je bio u samoizolaciji pozvao je ekipu hitne pomoći, nije naznačio da su u toj situaciji i nakon što je njihovo dijete preuzeto, cijeli tim hitne pomoći prebačen je u samoizolaciju. Time smo izgubili zdravstvene djelatnike koji obavljaju redovito svoju djelatnost. Ono što bih istaknuo je da nikakvog problema nema da će sve službe izaći na lice mjesta samo će biti opremljeni na način da ne budu u sumnji na zarazu koronavirusom – dodao je Župan Bajs.

Ljubica Čaić, ravnateljica Doma zdravlja BBŽ pojasnila je tko se treba javiti u izdvojene ambulante u Bjelovaru i Daruvaru:

– Javljaju se pacijenti sa sumnjom na koronavirus, znači sa respiratornim problemima, koji su došli iz inozemstva ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili su bili u kontaktu sa osobom koja je u samoizolaciji. Molimo pacijente sa sumnjom na koronavirus da se prvenstveno telefonom jave liječniku koji će raditi u dvije smjene kroz 24 sata sve dane u tjednu i da slijede upute koje će im davati liječnik koji bude dežuran.

Broj telefona izdvojene ambulante u Daruvaru je 043 331-348, a u Bjelovaru 043 221-282.

Stjepan Matoš ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ još jednom je apelirao na sve da se drže preporuka kako bi se izbjegla situacija koja se dogodila danas kada su djelatnici hitne medicine pozvani na intervenciju bez upozorenja da su osobe kod kojih su išli u samoizolaciji:

– Ponavljam još jednom da na sve intervencije idemo, ali pacijenti moraju upozoriti prije našeg dolaska ako su u samoizolaciji zbog sumnje na koronavirus. Mi smo našu ekipu koja je bila na intervenciji poslali kući u samoizolaciju, čekamo nalaz brisa djeteta, pa ako je dijete negativno, vratit ćemo ih na posao, ali ako je dijete pozitivno mi smo ostali bez jednog tima hitne medicine na najmanje 14 dana – rekao je Matoš.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.