Bjelovar ukida prirez. Gradonačelnik Hrebak steže remen – ove godine preskače se više manifestacija

Koronavirus je razlog zašto će Grad Bjelovar potpuno ukinuti prirez  od 1. svibnja. Jedna je to u nizu mjera za pomoć gospodarstvu koje je danas predstavio na izvanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Dario Hrebak.

Hrebak je dodao i kako grad ne može ne poduzeti ništa i čekati da se gospodarstvo samo oporavi.

– Naš posao je da pomognemo gospodarstvu kojeg je zahvatila kriza. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, koja će biti na otvorenom zbog koronavirusa, nakon 20 godina ukinut ćemo prirez. Iako smo to planirali početkom 2021. imamo podršku koalicijskih partnera i napravit ćemo to od 1. svibnja – rekao je Hrebak.

Inače, prirez od 12 % je trenutačno prepolovljen na 6 %, a problemi zbog koronavirusa očito su ubrzali planove da se taj namet potpuno ukine. Gradonačelnik Hrebak najavio je i odluku po kojoj bi se retroaktivno od 1. ožujka  odgodilo  plaćanje komunalne naknade svim pravnim osobama uključujući i obrtnike.

– Neće biti kamata na zakašnjela plaćanja, dakle ljudi će kasniti sa uplatama. Gradska uprava je na to spremna, likvidnost proračuna će u malom dijelu biti ugrožena ali ništa što mi ne bi mogli pretrpjeti.

Da bi se provođenjem ovih mjera namirila sredstva u proračunu Grad će stegnuti remen najavio je Hrebak:

– Krećemo od sebe, zabrana zapošljavanja u Gradskoj upravi već je, od sutra je i u ostalim gradskim ustanovama, kreće rezanje manifestacija, dotacija sportskim klubovima, udrugama jer svatko može dati svoj obol u smislu 10 ili 15 %. Neke manifestacije ćemo ove godine morati preskočiti kao što su  Bok-fest, Pisanicom do Uskrsa, Amadeus fest i najbolji Startup. Ono na čemu nećemo štedjeti su infrastrukturni projekti i daljnje investiranje po pitanju EU projekata. Cilj je održati građevinski sektor na životu da ima i dalje aktivnosti kao danas i lokalne OPG-ove zbog proizvodnje hrane što se sada vidi koliko je bitno – zaključio je Hrebak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.