Gradonačelnik Hrebak sa suradnicima predstavio najnovije mjere u borbi protiv koronavirusa

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak sa svojim suradnicima  predstavio je najnovije mjere koje će Grad  poduzeti u borbi protiv koronavirusa. Iako na području Bjelovara  i županije ne postoji nijedan zabilježen slučaj zaraze tim virusom, nadležne službe rade sve kako bi se takvo stanje čim duže zadržalo rekao je Hrebak:

– Grad Bjelovar će od danas otkazati apsolutno sva javna okupljanja. Zatvorit ćemo za javnost Kulturni i medijski centar, Bjelovarsko kazalište, Gradski muzej, knjižnicu, sportske ustanove, sve sportske dvorane otkazuju  rekreaciju, isto tako društveni domovi zatvaraju se za sve vrste društvenih okupljanja. Što se tiče same Gradske uprave ona će  raditi na minimumu kao i poduzeća u vlasništvu Grada Bjelovara. Molimo stranke da ne dolaze u gradsku upravu nego da traže sve informacije ili putem telefona ili putem emaila. Grad za neplaćene račune sljedeća dva tjedna neće slati opomene. Ja  kao gradonačelnik neću primati stranke niti imati bilo kakve sastanke  sljedeća dva tjedna osim onih najnužnijih koji su potrebni za grad Bjelovar. Donijeli smo odluku da će  djelatnici gradske uprave biti poslani ili na stari godišnji odmor, ili će djelatnici ili djelatnici ovisi kako kome suprug i supruga radi u privatnom sektoru ili bilo gdje drugdje biti doma s obzirom na odluku Vlade. Otkazuje se i rad gradskih vrtića i rad škola. Uveden je i novi novi pravilnik vezano za   pogrebe, uputstva na grobljima su već postavljena. Pogrebi će se održavati  bez  davanje sućuti i bilo kakvih kontakata. Ako će biti potrebno bit će zaustavljen i rad Gradske tržnice. Život se mora odvijati dalje i nema potrebe za sada prekidati rad tržnice – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Vrtići i škole Grada Bjelovara s obzirom na preporuke prihvatit će onu djecu koju roditelji koji rade nemaju kome ostaviti na čuvanje, ali zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec apelirala je na sve roditelje da djecu bolje ne dovode u vrtiće i škole:

– Naravno da ćemo organizirati u vrtićima prijem djece koje roditelji zaista nemaju kome ostaviti, ali ja ovim putem molim sve roditelje, jer je bitno za zdravlje njihove djece, njih, njihove obitelji da ne dovode djecu u vrtić,  ako zaista to nije izrazito neophodno.  Isto tako i škole će organizirati prihvat za djecu razredne nastave koja zaista nemaju mogućnosti biti sama kod kuće ili nemaju baku i djeda ili nekoga tko će biti s njima. Škole koje rade u dvije smjene neće raditi u ovom periodu dvije smjene, prihvati djece bit će samo u jutarnjoj smjeni. Molim sve roditelje ako ikako mogu da bolje odvedu djecu baki, djedu, na selo rodbini, bilo kome nego da djecu šalju u vrtiće ili u škole. Za iznimne slučajeve  spremni smo na prihvat, ali ova je mjera prevencije za što manje okupljanja u zatvorenim prostorima i sprječavanje mogućeg prenošenja virusa – kazala je Bastijančić Erjavec.

Predsjednik Uprave Komunalca Ivan Ivančić rekao je da ono što se tiče djelatnosti Komunalca je da se sigurno od ponedjeljka mijenja dio administrativnih poslova kod kojih će se minimizirati kontakt sa  građanima.

– To je ono što možemo odgoditi narednih dva tjedna i to ćemo učiniti, sve drugo ćemo nastaviti po postojećem rasporedu u želji da građanima ne proizvedeno dodatnih problema – rekao je Ivančić.

Za kraj gardonačelnik Hrebak uputio je sljedeću poruku:

– Želim poslati jasnu poruku. Osim ovih mjera koje su nužne, koje su potrebne, koje  svi političari govore,  nitko ne govori o onome što će se sigurno dogoditi i to svi znamo da će se dogoditi,  a to je jedan pad, odnosno stagnacija našeg gospodarstva. Danas sam obavio jedan sastanak i kolegij s pročelnicima u  gradskoj upravi. Zaustavljamo apsolutno sve manifestacije u kojima se troši gradski novac, gdje je isključivo rezultat zadovoljstvo i veselje, a svaku tu kunu  ulažemo u ono što je zadnje na braniku, dakle to je daljnje smanjenje prireza, to su daljnja ulaganja u EU fondove i daljnje investicije bilo kojeg oblika na području Grada Bjelovara koje znače daljnju gradnju  infrastrukture. Mislim da je to jako važno i bitno i poruka da život ide dalje i na taj način ne smijemo zaustaviti razinu investicija koje se događaju na području grada. Govorim to zato što smo svjesni toga da će se sigurno posljedice koronavirusa osjetiti i na našem gradskom proračunu i da ćemo morati ovu postojeću razinu investicija na području grada ili zaustaviti, što bi bila katastrofa, ili jednostavno racionalizirati gradski poračun da  budemo spremni na određeni manjak u gradskoj blagajni, ali da s druge strane te manjke na neki način popravimo upravo u segmentu da sam višak novca preusmjerimo u investicije – zaključio je Hrebak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.