Donosimo vam recepte “Večere za 5” Dražena Kocijana-Kocke

U novom tjednu show ‘Večera za 5’ stigao je u Bjelovar i okolicu, a prvi je domaćin gledateljima i svojim gostima bio radijski voditelj Dražen Kocijan-Kocka. Zamolili smo Kocku da podijeli svoje recepte s nama te da ih i vi možete isprobati.

Šareni svijet

Sastojci:

– 1 glavica luka

– 3-4 šnite domaćeg špeka

– 200 gr šampinjona

– Suhi vrganji

– 2 veća krumpira

– 1 velika mrkva

– komad celera

– 1 list lovora

– 1-2 dl vina (ili ½ limuna)

– 1 žlica koncentrata rajčice

– 1 dl kiselog vrhnja

– 1-2 žlice brašna

– 2 žlice slatke crvene paprike

Na zagrijano ulje ubacite sitno sjeckani luk te sve posolite.

Nakon što se luk lagano “opustio” (1-2 min) dodajte mu kockice mrkve i špeka.

Kada luk zažuti, u lonac ubacite i krupno rezane šampinjone.

Pričekajte par minuta da šampinjoni ispuste vodu pa juhu dodajte kockice krumpira, sitno sjeckani češnjak, kosani peršin, suhe vrganje, koncentrat rajčice te začinite sa paprom i mljevenom crvenom slatkom paprikom.

Sastojke tada podlijte s bijelim vinom i vodom (ili temeljcom ako imate), sve dobro promiješajte i ostavite na srednjoj vatri slijedečih pola sata.

Bjelovarski odrezak

Sastojci:

Bjelovarski odrezak

700 g mljevenog mesa (junetina i svinjetina)

100 g kuhane šunke

100 g šampinjona

3 komada jaja

200 g brašna

200 g mrvica

0,2 l ulja

0,4 l vrhnja

Sol, papar, češnjak, senf

Umijesite mljeveno meso uz dodatak papra, soli i sitno sjeckanog  češnjaka. Složite male pljeskavice i punite ih sitno sjeckanim šampinjonima i kuhanom šunkom. Pljeskavice preklopite i uvaljajte u brašno, jaja i prezle. Pecite u vručem, dubokom ulju. Rumene odreske prelite prelite umakom i poslužite uz pire krumpir ili kuhanu rižu.

Umak: Popržite brašno na ulju zalijte vrhnjem uz dodatak soli, senfa i sitno nasjeckanog češnjaka.

Kockalina

Sastojci:


1 maslac (250 gr)
20 dkg šećera u prahu
20 dkg tamne čokolade
10 dkg mliječne čokolade
5 jaja
4 žlice krušnih mrvica


Priprema:

Na pari otopiti maslo, čokoladu izlomljenu na komadiće i šećer u prahu. Sve lagano miješati pjenjačom.
Kada su se sastojci spojili, maknuti posudu sa vatre, i umiješati jedno po jedno jaje, i dobro sjediniti. Na kraju i umiješati dvije jušne žlice krušnih mrvica.
Pećnicu ugrijati na 180 stupnjeva, kalup za torte premazati maslom, posuti krušnim mrvicama, višak istresti. Uliti smjesu u kalup, te staviti peći u toplu pećnicu 30 minuta.
Tortu možete odmah poslužiti, super je i topla i hladna, pospite je šećerom u prahu, poslužite u kombinaciji sa voćem, pekmezima, šlagom ili sladoledom…pustite mašti na volju i uživajte!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.