Stanovnici Općine Farkaševac revoltirani bahatošću “nedodirljivih” – “Iselite se u Njemačku, selo je tako i tako malo”

Prolazeći danas selima pronaći će te jako malo malih poljoprivrednika s nekoliko kravica, sve je manje ljudi koji su ostali živjeti na selu i ne daju sa svoje djedovine. Zemlju koju su nekad obrađivali mali poljoprivrednici uzeli su u zakup ili kupili veliki poljoprivrednici i velike tvrtke.  Ovog puta priča dolazi iz Zagrebačke županije iz Općine Farkaševac. Poljoprivredno zemljište na području Općine Farkaševac većinom su kupila ili uzela u zakup dva velika poljoprivredna proizvođača, jedan s područja Grada Čazme i drugi s područja Općine Rovišće. Naime, na Općinskom vijeću općine Farkaševac, vijećnik Ivan Majhen (HDZ) upozorio je na nanošenje blata na prometnice i njihovo uništavanje teškom mehanizacijom:

– Konkretno se zadnji puta radilo u Markovcu kada je firma kojoj ne znam ime, a dolazi iz susjedne županije iznijela blato na cestu nakon čega su poslali teški utovarivač da po onoj lošoj i ispucaloj cesti čisti asfalt te ga strgali još dodatno. To će se isto dogoditi sada i kroz donji Bolč, gdje je novi asfalt. Sad su vozili  nekakvu gnojnicu, ja ne kažem da je ne trebaju voziti jer to je njihova zemlja i oni na to imaju pravo, ali nemaju pravo ostaviti blato na cesti, jer ako to ne radi moj susjed, ja to ne radim i nitko iz mog sela onda to pravo nemaju pogotovo ni oni – kaže Majhen.

Majhen je dodao i kako nije vidio da to rade lokalni poljoprivrednici i dodao:

– Kada sam čuo što je rekla direktorica te jedne firme,  mislim da se zove Ivana, našim ljudima da bi bilo najbolje da se isele jer to je selo tako i tako malo, pa bi bilo najbolje da se isele u Njemačku u meni je proradio adrenalin.

Upozorio je i na novu taktiku vozača traktora, da sakriju trag tko je donio blato na cestu.

– Kad izađu iz polja voze se polako ni 15 km na sat  nekih 500 metara, nakon toga dodaju gas i blato samo pada s kotača, a ti ne znaš od kud taj trag dolazi.

Načelnik Općine Farkaševac Dražen Draganić kazao je da pokušavaju riješiti taj problem i da komunalni redar redovito na te prijave izlazi na teren.

– Svi se oni oglušuju, represija do sada nije provođena. Sve je dobro dok se nikom ništa ne dogodi jer zahvaljujući nanosu tog blata na cestu netko bi mogao i stradati.

 Draganić je najavio kako će ubuduće prilikom izlaska na teren komunalni redar nakon što je davao usmena upozorenja početi pisati kazne. Visina kazne je do 20.000,00 kuna:

– Ići ćemo s kaznama do maksimuma bez razmišljanja. Pa kad kaznu plate jednom, dvaput ili triput razmišljat će – zaključio je Draganić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.