Ravnateljica OŠ Dubrava Marijana Kozumplik Kemenović odgovorila na pitanja o stanju u Područnoj školi Farkaševac

Područna škola u Farkaševcu česta je tema, između ostalih,  na sjednicama Općinskog vijeća Općine Farkaševac. Naravno, tema je i čestih razgovora između roditelja čija djeca pohađaju ovu školu. Na  temu situacije u Područnoj školi Farkaševac je nakon brojnih upita roditelja sastanak  s pročelnicom za školstvo u Zagrebačkoj županiji Mirelom Katalenac i ravnateljicom škole Marijanom Kozumplik Kemenović krajem prošle godine održao načelnik Općine Farkaševac Dražen Draganić. Tada je dogovoreno da će se riješiti neki problemi na koje je tada upozorio načelnik Draganić i njegovi suradnici.

Nakon što je i na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća jedno od pitanja vijećnika bilo usmjereno na situaciju u školi, ravnateljici OŠ Dubrava Marijani Kozumplik Kemenović postavili smo nekoliko pitanja.

Nakon održanog sastanka u Općini Farkaševac  na temu o stanju u Područnoj školi Farkaševac, što je poduzeto i ispravljeno od nedostataka na koje vas je upozorio načelnik Draganić?

– Osnovna škola Dubrava obavlja javnu djelatnost sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. U svom sastavu ima tri područne škole (Nova Kapela, Farkaševac i Bolč). Osnivač škole je Zagrebačka županija.

Područna škola Farkaševac je osmorazredna škola, a izgrađena je 1976. godine. Tijekom 2004. godine dograđena je jedna učionica. Ove školske godine nastavu pohađa 104 učenika raspoređenih u osam razrednih odjela. Nastava je u cijelosti stručno zastupljena. U školi radi jedna spremačica i jedna kuharica na pola radnog vremena.

U siječnju 2018. godine Škola je Zagrebačkoj županiji dostavila  zamolbu da se osiguraju financijska sredstva za  izradu projektne dokumentacije za PŠ Farkaševac koja bi sadržavala:

  • dogradnju škole –  rušenje kosog krova, dogradnja nove etaže kata
  • rekonstrukciju i adaptaciju postojećeg prostora u prizemlju u sklopu kojega bi se izvela blagovaonica, dodatna učionica, stubište za kat.
  • sanaciju postojećeg stanja škole

Tijekom 2018. i 2019. ravnateljica je održala  niz razgovora i sastanaka na navedenu temu s predstavnicima Upravnog odjela za kulturu, prosvjetu i sport kao i s pročelnicom Mirelom Katalenac. Zaključeno je kako će se i za navedenu školu osigurati financijska sredstva i krenuti u obnovu, po završetku radova u nekim drugim školama. Među njima se nalazi i matična škola u Dubravi, koja je izgrađena  davne 1947. godine, a 2017. je krenula u energetsku obnovu.

Moram naglasiti kako Županija vodi brigu o svojim školama, pa tako i o PŠ Farkaševac, u kojoj će uslijediti radovi, bez obzira  na sastanak koji je inicirao načelnik Općine Farkaševac.

Na sastanku u studenom komunalna redarica iznijela je brojne primjedbe roditelja i djece.  Kazala je da ih je prikupila od roditelja i djece.

Sanitarni čvor je zaista u lošem stanju i krenut će se u sanaciju istog.

Sapun i papir, nisu uvijek  bili na raspolaganju. Naglašavam kako imamo jednu spremačicu koja u školu dolazi u nekoliko navrata i nije prisutna cijelo vrijeme nastave. Žalosno je vidjeti što pojedini učenici rade sa sapunom i papirom kad nisu pod nadzorom odrasle osobe. Sada se o tome posebno vodi briga.

Stolovi i stolci nisu oštećeni, u što su se predstavnici koji su nazočili sastanku mogli uvjeriti.

Ukoliko i postoji problem s rasvjetnim tijelima, domar rješava isto na poziv bilo kojeg djelatnika ili voditeljice škole.

Kuharica nikada ne podgrijava i ne dokuhava hranu. Jelo koje učenici u 1. smjeni  ne pojedu (ako ostane u zdjelici) nikada se daje učenicima u 2. smjeni. Isto je i s pićem. Ovo su teške optužbe i jako su povrijedile sve djelatnike škole, posebice spremačicu i kuharicu.

PŠ Farkaševac ima voditeljicu škole, koja je cijelo vrijeme prisutna u školi i nikada joj se nitko od učenika ili roditelja nije potužio na sve što je nabrojano u primjedbama. Isto tako ni ravnateljici škole. U školi je i ustrojeno Vijeće roditelja koje čini predstavnik svakog razrednog odjela. Na sastancima je uvijek bilo govora o aktualnim temama, planovima, radovima i investicijama za svaku školu, pa tako i za PŠ Farkaševac. Nije bilo govora o primjedbama na hranu, stolove, stolice…

Planira li se ove godine neko veće ulaganje u ovu školu?

Trenutno je u izradi projektna dokumentacija za adaptaciju sanitarnog čvora. U planu je: izmjena svih unutarnjih instalacija, izmjena vanjskih odvodnih kanala prema sabirnoj jami, izrada novog vanjskog šahta, izmjena sanitarnih elemenata i opreme, izmjena podnih i zidnih keramičkih pločica, izmjena vrata, izmjena kabina, izrada spuštenog stropa i ličenje zidova. Radovi su procijenjeni na 260.000,00 kn.

Nakon izrade dokumentacije provest će se postupak nabave radova i bude li sve išlo prema planu radovi bi krenuli po završetku nastavne godine (srpanj 2020.)

Kao i svih ovih godina i ove će se godine uložiti u nabavu novih didaktičkih i nastavnih sredstava. Prihode od Županije planiramo i raspoređujemo na temelju  Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva.

U prošloj godini uložili smo 42.000.00 kn za nabavu didaktičke i informatičke opreme.

Škola je iz vlastitih prihoda kupila laptope za e-Dnevnik i deset računala za nastavu informatike.

Tijekom godine u sklopu projekta e-Škole jedna učionica će dobiti pametnu ploču.

Zagrebačka županija će također nabaviti još jednu pametnu ploču.

U veljači ove godine svi učenici petih i sedmih razreda su dobili tablete u sklopu reforme Škola za život. Na četiri prvašića osiguran je jedan tablet. Namijenjeni su za uporabu kod kuće i u školi. Tablete su u isto vrijeme dobili svi učenici matične i područnih škola. Znači, učenici u PŠ Farkaševac ne kasne u odnosu na ostale.

Je li točna informacija da djeca dobivaju hranu iz školske kuhinje na školskom hodniku i tamo je moraju i pojesti?

– Trenutno se u školi hrani 54 učenika u obje smjene. U školskom hodniku su 3 čvrsta blagovaonska stola na kojima se poslužuje obrok. Stolovi nisu okruženi niti jaknama, niti cipelama. Tako će biti sve dok se u školi ne uredi blagovaonica. 

Zašto im se zaključavaju učionice da ne mogu jesti u njima, ne bi li što se tiče higijene bilo bolje da jedu u učionicama nego na hodniku gdje su cipele i jakne?

– Prije nekoliko godina učenici su jeli i boravili u učionicama za vrijeme velikog odmora. To se nije pokazalo dobrim rješenjem. Dežurni učitelj ne može istovremeno nadzirati sve učenike po učionicama i pratiti što se sve dešava. Stoga je u  Kućnom redu navedeno kako učenici za vrijeme odmora borave na hodniku i čekaju učitelja pred učionicom u kojoj imaju nastavu. Tako je i u matičnoj i u ostalim područnim školama. Kućni red prihvatila su sva stručna i kolegijalna vijeća škole.

Ravnateljica Marijana Kozumplik Kemenović na kraju je uputila i poruku vijećnicima Općinskog vijeća.

Lijepo je što pojedini vijećnici brinu o školi. Predlažem da ubuduće kontaktiraju Školu i razgovaraju  o tekućim problemima i prijedlozima. Rado ćemo ih saslušati.  Žalosno je što se ti isti vijećnici ne sjete pitati mogu li na koji način pomoći nekom učeniku; financirati   prehranu, kupiti školski pribor ili platiti školski izlet. Mnogo je obitelji koje ne mogu svom djetetu priuštiti sve ovo navedeno. 

Škola svaku godinu omogućuje nekolicini učenika besplatnu prehranu i pomaže u nabavi školskog pribora ili odlaska na školski izlet.

Imamo krasne učenike i učitelje koji zdušno i marljivo rade, trude se, sudjeluju u različitim aktivnostima, natjecanjima, natječajima, organiziraju priredbe, humanitarne akcije, a o tome od strane vijećnika  nema niti jedne pozitivne riječi.

Moramo priznati da vas nismo baš primijetili na školskim događajima i priredbama.

Vjerojatno vas ništa od toga ne zanima, pa vas lijepo molim pustite nas da radimo svoj posao i da ubuduće promislite prije nego nešto komentirate i javno nekoga optužite. Mi vas ne prozivamo, niti optužujemo.

Jednog dana škola će se dograditi, sanirati, obnoviti, bit će ljepša… Ali školu ne čine zidovi, fasada, prozori… Školu čine djeca i svi koji u njoj rade. Ja sam ponosna na sve njih.

Možete li i vi reći isto za sebe?