Gradonačelnik Hrebak poručio – Bjelovar će imati toplice iako ih oporba i župan ne žele

Grad Bjelovar kreće u izradu Studije izvodljivosti i modela korištenja geotermalne vode kao podlogu za projektiranje i gradnju bazena u Velikom Korenovu.
Gradonačelnik Dario Hrebak, sa suradnicima i stručnjacima koji će raditi na Studiji, održao je prvi radni sastanak, a nakon sastanka i konferenciju za medije.
Za potencijal u geotermalnoj energiji se znalo, on je dokazan, uloženo je 50 milijuna u geotermalnu elektranu u Velikoj Cigleni kazao je gradonačelnik Hrebak, a uskoro će biti dokazana isplativost i bušotina u Velikom Korenovu.

– Mi smo pod konstantnim napadima oporbe, žao mi je što se i župan upleo u sve to – počeo je Hrebak i dodao:

– Jasno je putem kritiziranja i njegovih vijećnika i SDP ovih vijećnika da je njihov stav jasan. Oni ne žele da Bjelovar ima toplice. Mogu oni pričati što god hoće ali na Gradskom vijeću oporba predvođena SDP-om, županom Damirom Bajsom i njegovim vijećnicima i HNS-om jasno je dignula ruku protiv svih ovih ljudi ovdje, protiv našeg projekta i protiv da Bjelovarčani imaju pravo imati svoje zatvorene bazene odnosno imati svoje toplice.

– Želja nam je stvoriti dodanu vrijednost, projekt koji će zapošljavati i stvarati turizam ovoga grada i koji će biti okosnica kao što je u drugim dijelovima Hrvatske. Htjeli smo nešto konkretno i iskoristiti bogom dani prirodni potencijal koji Bjelovar ima i da se prestane pričati o tome kao što se priča zadnjih četrdeset godina nego da se iskoristi za određenu svrhu, a toplice će biti samoodrživi projekt. Analiza vode Medicinskog fakulteta, Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar dokazuje da je voda visoke kvalitete i pogodna za lječilišni turizam – rekao je Hrebak:

– Ispitana voda pokazuje veliku sličnost s vodama koje se već koriste za kupanje i rekreaciju kao što su npr. Mađarevo i Svetojanske toplice, a vrlo je slična vodi Daruvarskih i Krapinskih toplice te Jezerčice i Stubičkih toplica. Slična je sastavom i vodama susjedne Slovenije. Imamo kompletnu analizu i voda je dobra ne samo zakupanje nego i za lječilišni turizam – kazao je Hrebak.

Rad na bušotinama i cijeli projekt vodio je Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu rekao je prof. dr. Miroslav Golub i dodao kako Terme Bjelovar spadaju u model poslovne izvrsnosti:

– U Zagrebu jedan kubik vode plaćamo 20 kuna, a ovdje će Grad Bjelovar uključujući koncesiju za iskorištavanje voda kubik plaćati tri puta manje od toga. Konkretno imate projekt koji je dugoročno održiv.

Osim bušotine koja je u uporabi u Velikom Korenovu u planu je još jedna na dubini od 1500 metara koja bi prema procjeni trebala dati više toplinske energije za komercijalnu uprorabu. Problem je što se mora graditi po Zakonu o ugljikovodicima, što će potrajati tri godine i stajati oko dva milijuna eura. Grad Bjelovar će sredstva tražiti kroz EU fondove. Ono na čemu će se sada raditi je dobivanje koncesije za ekspoloataciju bušotine, za mjesec do dva trebao bi se dobiti projektant, konzultant za visibility studiju vezanu uz turizam je odabran, a ako će sve biti po planu krajem godine već bi trebao biti poznati i izvođač radova na bjelovarskim toplicama nada se gradonačelnik Hrebak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.