Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak održao redovni godišnji susret sa župnicima čazmanskih župa

Gradonačelnik Dinko Pirak sa suradnicima, Elvirom Babić Marković, pročelnicom upravnog odjela za društvene djelatnosti i unutarnji nadzor Grada Čazme i direktorom Komunalija Ivanom Beljanom upriličio je u zgradi gradske uprave tradicionalni prijem za župnike čazmanskih župa.

Na susretu se razgovaralo o suradnji tijekom protekle godine koju je gradonačelnik Pirak ocijenio vrlo dobrom.

– Mogu istaknuti s naše strane da je suradnja s pet župa koje su na našem području jako dobra. Nije da razgovaramo samo jednom godišnje već, dapače, vidimo se kad god je to potrebno i kada treba nešto napraviti interventno na našim sakralnim objektima. Naša pozicija financijske potpore u proračunu i u ovoj godini za sakralne objekte je 170 tisuća kuna, ali ako će biti potrebno radit ćemo i rebalans proračuna – kazao je okupljenim župnicima gradonačelnik Pirak.

Dekan čazmanskog dekanata i župnik župe Sv. Marije Magdalene prečasni Dubravko Lauš zahvalio je gradonačelniku na prijemu, dobroj suradnji i podršci. Prečasni Lauš je izdvojio i tri događaja na kojima su surađivali Grad Čazma i župna zajednica. To su proslava blagdana Svete Marije Magdalene i Dana grada, izložba o Hospiciju Svetog Kuzme i Damjana i po prvi puta je protekle godine organizirana manifestacija Advent u Čazmi. Isto tako zahvalio je na financijskoj potpori koju je Grad dao za obnovu crkve Svete Marije Magdalene.

– U minuloj godini istaknuo bih da smo građevinski uredili naše svetište gdje su provedeni arheološki istraživački radovi. Uređeno je podište i osim svetišta uređen je i hor na koji su vraćene orgulje, osim sviraonika što bi se trebalo realizirati tijekom ove godine. Uz ove radove paralelno smo krenuli i s unutarnjim uređenjem naše župne crkve imamo devet oltara i ogromnu propovjedaonicu. Trenutno nam je na obnovi glavni oltar i dva pomoćna oltara, obnavlja se i propovjedaonica tako da je dosta toga učinjeno i nastavak radova slijedi ove godine ovisno o sredstvima koja dobijemo od Ministarstva kulture – kazao je prečasni Dubravko Lauš.

Župa Sv. Jelene Križarice u Vrtlinskoj pripada Sisačkoj biskupiji, proteže se na tri županije Bjelovarsko bilogorsku, Sisačko moslavačku i Zagrebačku i po tome je posebna. Centralna crkva je u Vrtlinskoj te ova župa moglo bi se reći i pripada Gradu Čazmi. Župnik župe Svete Jelene Križarice u Vrtlinskoj vlč. Ilija Piličić zahvalio je u ime svojih župljana na financijskoj, logističkoj i moralnoj potpori gradonačelniku i gradskim službama. 

– Mi planiramo isto tako neke građevinske radove koji zahtijevaju određenu financijsku potporu bez koje bi teško to mogli napraviti. Naša župa je mala župa koja nema neke velike izvore financiranja, ali su ljudi na tom području izrazito srdačni i spremni su se uključiti u bilo kakvu akciju – dodao je vlč. Piličić.

Župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Gornjeg Draganca Ivan Grudiček kazao je kako su ove godine u glavnom fokusu radovi na sakralnom objektu u Bojani. 

– Već je dobar dio oltara restauriran, ali se nemaju kamo vratiti tako da je ove godine u planu obnova unutarnjeg dijela, žbukanje, krečenje i novi pod. Ja zahvaljujem na potpori koju za koju sam zamolio Grad, županiju sam isto zamolio ali još nisam dobio odgovor, isto tako očekujemo i financijsku potporu Ministarstva kulture – istaknuo je Grudiček.

Prijemu je prisustvovao i župnik Župe Svete Margarete u Dubravi Mihael Gojani čijoj župi pripada nekoliko čazmanskih naselja. 

– Za sada prije svega izričem zahvalnost za jedan projekt koji je u tijeku, a za koji vjerujem da će se nastaviti i u ovoj godini. To je izrada mrtvačnice na groblju u našem naselju Prnjarovac. Ono što bih naglasio da imamo na umu da se tijekom izgradnje napravi i osvijetljene naše kapelice koje je u neposrednoj blizini. Pa kada se već nešto radi da se ima na umu da se odmah neko rasvjetno tijelo usmjeri i prema kapelici jer je ona sada u mraku – kazao je vlč.Gojani i zahvalio gradonačelniku na brizi za prigradska naselja Grada Čazme.

Susretu je prisustvovao i župnik župe svetog Nikole biskupa iz Miklouša Ivan Tomak, najmanje župe Bjelovarsko Križevačke biskupije. Tomak je kazao kako se od građevinskih radova u prošloj godini nije radilo ništa. Održane su proslave blagdana Svetog Lovre i Svetog Nikole te predstavljanje knjige o bratu Antunu Đurekoviću što je i Grad financijski pomogao. Tomak je najavio i kompletnu obnovu crkve svetog Nikole biskupa:

– Iduće godine ćemo imati mladu misu u našoj župi, pa onda slijedi i kompletna obnova naše župne crkve iznutra i izvana, kako će biti to će odrediti biskupija – zaključio je vlč. Tomak.
Gradonačelnik je na kraju druženja župnicima uručio prigodne poklone te najavio nastavak intenzivne suradnje usmjerene prije svega na dobrobit građana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.