Osma Planinarska metlarska zabava u Čazmi okupila rekordni broj sudionika

Čazmansko Planinarsko društvo Garjevica priredilo je u nedjelju 23.veljače, već tradicionalno druženje planinara s više od 450 sudionika iz brojnih društava od Ogulina, Međimurja, Podravine, Zagreba te iz Bosne i Hercegovine. Jedinstvena je to planinarska manifestacija u Hrvatskoj s raznovrsnim programom. Njegujući moslavačku tradiciju  domaćini su planinare učili plesti metle od brezovine, poznatije u narodu kao „brezovače“. Upoznali ih i s „plesom srca“ , običajem na nekadašnjim seoskim zabavama, koji je zamro, a da se potpuno ne ugasi pobrinuli su se čazmanski planinari. Bilo je to i nezaboravno ludilo pod maskama raznovrsnijim i bogatijim kao nikad do sada.

Po prepoznatljivom čazmanskom običaju planinare su dočekali puni stolovi  moslavačkih delicija, nekoliko vrsta namaza od pekmeza, svježe ubranog medvjeđeg luka (srijemuša), svinjske masti, pa do jedinstvenih salama i kobasica od mesa divljači čazmanske tvrtke Dival.

Susret planinara održan je na imanju Zlatka Salaja u Grabovnici, koji je i počasni član čazmanskog planinarskog društva. Bila je to prilika planinarima da uživaju na bajkovitom imanju poznatom po Božićnoj priči. Pedesetak planinara bilo je u turističkom upoznavanju kulturno povijesnih znamenitosti Čazme,  Centru za kulturu, čazmanskoj Crkvi i galeriji Matešin u Bojani. Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, u ime pokrovitelja Grada Čazme i Turističke zajednice, pozdravljajući sudionike naglasio je kako planinari ovom manifestacijom uvelike pridonose turističkoj i svekoliko drugoj promidžbi Čazme i ovog dijela Moslavine.  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.