Bjelovarski kvargl – nova šansa za lokalne sirare

„Bjelovarski kvargl“ upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, te zaštićen na području cijele Europske unije.

Proces zaštite naziva ovog poznatog bjelovarskog sira započeo je u prosincu 2016. godine, kada je Udruga proizvođača sira „Bjelovarski kvargl“, podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Bjelovarski kvargl“.

Sir „Bjelovarski kvargl“ je proizvod dobiven od svježeg kravljeg sira, koji se nakon postupka ocjeđivanja miješa sa soli, mljevenom crvenom paprikom te oblikuje u male šiljate stošce koji se podvrgavaju postupcima sušenja i dimljenja. Odlikuje ga blago kiselkasti i blago pikantan okus te miris po dimu. Specifičnost sira „Bjelovarski kvargl“ temelji se na njegovom tradicionalnom načinu pripreme, povezanim sa znanjem i umijećem lokalnih proizvođača jer se cijeli postupak izrade obavljao isključivo rukama, a njihovo iskustvo i znanje, prenosilo se s koljena na koljeno. Time je „Bjelovarski kvargl“ stekao svoj dugogodišnji ugled.

– Za Grad Bjelovar ovo znači jako puno jer možemo jednu cijelu granu poljoprivrede bazirati na kvarglu. Znamo da je Bjelovar poznat kao grad sira i u tom smislu ćemo poticati svoje OPG-ovce da se sada uključe jer će imati konkurentni proizvod koji će moći lakše plasirati ne samo na hrvatsko tržište nego i europsko. Sada nakon cijele ove procedure mi možemo pripremati svoje OPG-ove da se počnu puno ozbiljnije baviti proizvodnjom bjelovarskog kvargla – rekao je Hrebak.

Grad Bjelovar će iz tog razloga predložiti Gradskom vijeću da se za certificiranje OPG-ovima pomogne sa po 5 tisuća kuna. Naime, svi oni koji žele proizvoditi „Bjelovarski kvargl“ moraju biti članovi istoimene udruge, te imati certifikat napominje pročelnica Sonja Novak.

– Udruga je sada vlasnik te zaštićene recepture i to je njihovo intelektualno vlasništvo, a Grad je radio za njih. Svi oni koji žele proizvoditi kvargl moraju se učlaniti u udrugu. U specifikaciji piše da je to proizvod s ovog područja, bjelovarsko-bilogorske županije, pa se u tu udrugu mogu učlaniti sirari iz cijele županije. Oni moraju ispoštovati zaštićenu recepturu s time da moraju sa svojim proizvodom ići na kontrolu da bi dobili certifikat da proizvode kvargl po originalnoj recepturi – pojasnila je pročelnica Novak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.