Čazma: Gradonačelnik Pirak nezadovoljan predloženom cijenom odvoza otpada -“Mora se naći način za smanjenje cijene!”

Cijena odvoza otpada u Čazmi nije se već godinama mijenjala, no kako čazmansko odlagalište otpada ide u sanaciju otpad se odvozi na odlagalište otpada Johovača kod Garešnice čime su znatno povećani troškovi Komunalija prilikom zbrinjavanja komunalnog otpada građana Čazme i prigradskih naselja. Direktor Komunalija Ivan Beljan najavio je kako Komunalije moraju povećati cijenu odvoza otpada, pa je tako u Grad upućen zahtjev za povećanjem cijene koju mora prihvatiti Gradsko vijeće.

Podsjetimo se kako su Komunalije predložile da nova cijena odvoza otpada bude 88,00 kuna s uključenim PDV-om, no za one građane koji neće razvrstavati otpad ta cijena bi bila i viša.

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak smatra da je predložena cijena previsoka te da se mora naći način da se ta cijena smanji i tražit će da se napravi nova kalkulacija. Potrebno je za to nabaviti opremu koja bi smanjila potrebu za prečestim odvozom otpada s pretovarne stanice koja se nalazi na lokaciji sadašnjeg odlagališta otpada.

– Razgovaramo da se barem dio te opreme financira iz državnog proračuna. Za sada smo na obećanjima, vidjet ćemo koliko će to biti  i da se onda taj dio ukalkulira u cijenu koju će građani morati izdvojiti za zbrinjavanje. Ono što ja mogu obećati je da nivo usluge bude kao do sada i da bude uključeno zbrinjavanje glomaznog otpada što su građani dobro prihvatili. Jer ako nećemo mi odvoziti taj otpad on će ponovno završiti tamo gdje ne treba, a potrošili smo velik novac da se šume i vodotoci očiste.

– Kolika će nova cijena odvoza otpada biti znat će se ovih dana, uključit će se i Udruga za zaštitu potrošača koja će se očitovati, no moramo doći do cijene koja neće ići na štetu komunalnog poduzeća jer njegovi su vlasnici građani Čazme – kaže gradonačelnik Pirak.

– Komunalno poduzeće posluje ekonomski isplativo. Ako je to neisplativo, imamo gubitak i radimo svjesno na upropaštavanju tog istog poduzeća. To nitko ne želi jer smo cijelo vrijeme radili na tome da nam komunalni standardi našeg komunalnog poduzeća budu takvi da može odrađivati sve  povjerene mu poslove i da to financijski bude isplativo. Neka bude pozitivna nula, to je već dobro, radi se s minimalnim cijenama, ali ovo je novi moment u zbrinjavanju otpada i toga moramo biti svjesni – napominje gradonačelnik Pirak.

Ono što je važno je pravilno odvajati otpad, time će i troškovi njegova zbrinjavanja biti manji dodaje Pirak:

– U plavu kantu moramo staviti što više otpada koji se može reciklirati, uostalom to ni ne plaćamo. Plaćamo odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada. Nema smisla bacati u žutu kantu za komunalni otpad pokošenu travu i trule jabuke, pa da plaćamo to deponiranje u Garešnici. Većina ljudi može imati u svojim vrtovima kutak za kompostiranje. Moramo i navike mijenjati, pa će i cijena biti manja.

Važno je napomenuti da će i dalje korisnici usluga koji su plaćali manju cijenu odvoza ostati na neki način zaštićeni, jer socijalni element mora postojati, napominje Pirak, a podsjeća i na to da će Grad Čazma početkom 2021. godine smanjiti prirez čime će barem dijelom umanjiti posljedica povećanja cijene odvoza otpada na koju su Komunalije primorane.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.