Odlično prihvaćen program „Moj zavičaj – to sam ja!“ provodi se i ove godine u Centru za kulturu, Gradskom muzeju Čazma !

Edukativni muzejski program Centra za kulturu, Gradskog muzeja Čazma „Moj zavičaj – to sam ja!“ započeo je 5. veljače predavanjem Svjetski ljudi, a naši Čazmanci – Aleksandar Marks i dr. Ivo Horvat gdje su uz ravnateljicu Jadranku Kruljac Sever sudjelovali mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti te prof. dr. sc. Maja Popović, prof. dr. sc. Ksenija Vlahović i Daniel Špoljarić, svi sa Zavoda za veterinarsku biologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu ovog događanja u OŠ Čazma za sve učenike 6. r. održana je radionica izrade herbarija s ciljem popularizacije rada čazmanskog botaničara svjetskoga glasa dr. Ive Horvata.

Edukativni muzejski program nastavljen je tijekom veljače dvjema radionicama. Za građane treće dobi, u suradnji s Maticom umirovljenika Čazma, 12. veljače organizirana je radionica Komad do komadaposuda na kojoj su sudionici u glinamolu izrađivali replike odabranih predmeta iz arheoloških zbirki Gradskog muzeja Čazma (čaše, pećnjaci, zdjelice…). Cilj radionice koju je vodila konzervatorica-restauratorica Sara Riđički je popularizacija značajnih keramičkih nalaza koje Gradski muzej Čazma čuva u okviru svog muzejskog fonda, a samim time i popularizacija bogate zavičajne povijesti i kulture.

Za djecu predškolskog uzrasta, u suradnji s DV Pčelica Čazma, 19. veljače održana je radionica Čazmanski vitez-ratnik. Djeca su nakon ispričane priče o kraljeviću/hercegu Kolomanu Arpadoviću, sahranjenom 1241. u kompleksu čazmanske crkve sv. Marije Magdalene, u glinamolu oblikovali nalaz kamene glave viteza-ratnika koja se načelno vezuje uz hercegov grob, a pronađena je 1996. tijekom arheoloških istraživanja južno od crkve. Cilj radionice popularizacija je značajne epizode srednjovjekovne hrvatske i čazmanske povijesti koju bilježe i onovremeni kroničari (npr. Toma Arhiđakon splitski, 13. st.).

Edukativni muzejski program „Moj zavičaj – to sam ja!“, koji ove godine uz Grad Čazmu financijski pomaže i Ministarstvo kulture, nastavlja se kroz organizirane radioničke aktivnosti sve do kraja lipnja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.