Župan Damir Bajs obišao Dom zdravlja u Čazmi u koji je Županija uložila 2,5 milijuna kuna

Uoči završne konferencije projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ župan Damir Bajs obišao je novoobnovljene prostorije Doma zdravlja u Čazmi u koji je ukupno uloženo s novom nabavljenom opremom 2,5 milijuna kuna.

U Domu zdravlja u Čazmi obnovljen je sam ulaz u Dom zdravlja, sanitarni čvorovi, ambulante, uređen je novi prostor za dentalnu ordinaciju, zamijenjen je dio vanjske stolarije, uređeni su podovi, postavljena je nova led rasvjeta, sanirana je vlaga, uređivani su podovi, postavljeni su bojleri u ordinacije koje prije nisu imale toplu vodu i niz drugih radova. Ukupna vrijednost infrastrukturalnih radova je bila 1,8 milijuna kuna.
Također Dom zdravlja, točnije 9 ordinacija, opremljeno je sa 70 komada nove medicinsko-tehničke opreme i aparature vrijedne 600 tisuća kuna.

Od opreme je nabavljena informatička i dentalna oprema, CTG aparat, ginekološki stol, amnioskop, defibrilator, EKG uređaj, otoskop i kirurški setovi, a najvrijedniji uređaj koji je nabavljen u Domu zdravlja u Čazmi je ginekološki ultrazvuk vrijedan 200 tisuća kuna.

– Kada se sastavi dobar kadar i dobra oprema, jedino to unapređuje zdravstvenu zaštitu. Ovdje je upravo jedan divovski korak napravljen i to upravo zahvaljujući programu “Za zdravlje BBŽ” – ističe dr. Bruno Zadro koji je posebno pohvalio nabavljenu opremu.

– Ono na čemu ja radim to su sve uređaju najnaprednije generacije. Tako da sada mi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prvi put imamo bolji ultrazvučni aparat, odnosno tehnologiju, nego što to ima bolnica. Vremenom će bolnica obnoviti tehnologiju pa će oni biti nešto ispred nas, no kako god bilo, na ovim uređajima na kojima mi radimo može se raditi narednih deset godina jer su oni već sada na određeni način ispred svoga vremena – istaknuo je dr. Zadro.

Ova oprema podigla je kvalitetu zdravstvene zaštite ali i komfor jer pacijentice ne gube nekoliko dana da bi obavile preglede negdje drugdje pa se opet vratile do svog liječnika nego sve to sada obave na jednom pregledu ovdje u Čazmi – rekao je Zadro.

– Kako je izgledalo nekada, ja sam ginekolog pa s tog stanovišta govorim, došla bi žena ginekologu, on bi je pregledao i poslao bi je na ultrazvuk. Dobila bi crvenu uputnicu, otišla bi se u Bjelovar naručiti na ultrazvuk. Tamo bi izgubila cijeli dan dok se taj ultrazvuk napravi. Onda bi se s tim nalazom morala ponovno naručiti svom ginekologu da vidi kakav je nalaz i onda bi dobila nekakvu terapiju ili ne bi dobila. Sve je to trajalo vremena, novca, živaca, svega. Danas kada žena dođe u Čazmu ne mora više nikud. Dakle, ona iz Čazme ne mora radi ginekološke djelatnosti ali i hrpu drugih dijagnostičkih procedura. Ne mora ići nikud sve ima u Čazmi – zaključio je dr. Zadro.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.