Završen projekt „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijedan 13,5 milijuna kuna

U Čazmi je održana završna konferencija projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, 13, 5 milijuna kuna vrijednog projekta kojem je cilj kvalitetnija i dostupnija zdravstvena zaštita stanovnicima županije.

Od 13,5 milijuna kuna, 8,5 je europskih sredstava, 1,2 milijuna iz Fonda za sufinanciranje EU projekata, a 3,8 milijuna je osigurala sama Županija.

U sklopu projekta obnovljene su četiri zgrade velikih Domova zdravlja, u Čazmi, Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici, a projektom je bilo obuhvaćeno 40 ordinacija Doma zdravlja BBŽ, radiološka dijagnostika u Ispostavi u Daruvaru te 33 koncesionara.

– Ovo je projekt koji je specifičan po tome što smo zauzeli stav da se najveći dio sredstava neće dati u središte županije u Bjelovar, nego je 80% sredstava išlo u ordinacije opće medicine koje su pri općinama i drugim gradovima. Investicije su išle u naše ispostave, a ne u središte županije. Smatrali smo da tamo treba pojačati ukupnost napora da se digne standard zdravstvene zaštite i omogući liječnicima kvalitetan rad. U svaku ordinaciju u opremanje u građevinskom smislu je uloženo oko 150 tisuća kuna u prosjeku. Za opremu je dano od 70 – 100 tisća kuna po svakoj ordinaciji. Mislim da smo digli jednu mogućnost da naši sugrađani imaju ono što je vrlo bitno, a to je najbolja moguća primarna zdravstvena zaštita koja je vezana uz naše mogućnosti potpore istoj – rekao je župan Bajs.

– Završen je jedan veliki projekt ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu za koji se nadam da će privući kadrove, liječnike koji će doći raditi u našu ustanovu – kazala je ravnateljica Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije Ljubica Čaić i dodala:

– Sad kad smo na kraju, moram reći da je zaista vrijedan taj projekt, 13,5 milijuna kuna je uloženo u primarnu zdravstvenu zaštitu. Dugo radim u zdravstvu, to nikada nije bilo do sada i zaista treba zahvaliti Županiji koja je nositelj i motor projekta sa županom Damirom Bajsom na čelu. Nadam se da to nije kraj ulaganju u primarnu zdravstvenu zaštitu i da će ona stati na svoje noge, da ćemo imati više liječnika, jer bez primarne zdravstvene zaštite nema ni sekundarne ni tercijarne – kazala je ravnateljica Čaić.

Dodajmo na kraju da je završetkom projekta osiguran jednak standard liječenja za građane županije, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.