Dario Hrebak: “Ova godina će biti najbolja godina u povijesti grada Bjelovara!”

2020. godina u Gradu Bjelovaru krenula je bolje nego očekivano, prihodi rastu, broj novorođene djece isti kao i prošle godine, posložen je cijeli niz projekata koji se planira  odraditi u 2020. godini. Gradonačelnik Dario Hrebak očekuje da će ova godina biti najbolja godina u povijesti grada.

Početak godine je donio i novo smanjenje prireza što će građanima  dobro doći, kaže gradonačelnik Hrebak.

– Građanima će to dobro doći i treba biti realan. Građanima s nešto manjom plaćom će to biti simbolični dodatak na plaću, ali realno gledajući nije  to tako jednostavno, nije to tako lako. 18 godina nitko nije dirnuo prirez u Gradu Bjelovaru. Nekima se digla plaća za 10 kuna, nekima 30, nekima za 50, a nekima  i za 100 kuna. Skinuli smo prirez dva puta već do sada i pokazalo se u biti da nama prihodi rastu. To je dosta indikativno, moramo malo i mi racionalizirati svoje poslovanje, moramo smanjiti naše trošenje u smislu nepotrebnog trošenja i da u biti vratimo građanima njihov novac. Ja mislim da se grad treba pridružiti onim gradovima u Hrvatskoj koji nemaju uopće prirez. To je jaka poruka budućim investitorima, poduzetnicima da treba doći u grad Bjelovar. Grad Bjelovar je prijatelj poduzetništva, nije grad koji uzima novce nit poduzetnicima nit građanima nego im daje priliku da stvaraju nešto u našim gradu. Već sad planiramo potaknuti  ovim dobrim rezultatima da od 1. lipnja prirez smanjimo još dodatno za 3 postotna poena i onda da krajem godine ukinemo prirez u potpunosti. Trebalo bi biti 10 milijuna kuna manje u blagajni ali ja osobno mislim da to neće biti tako puno jer će se nadoknaditi s nekim drugim stvarima. Mi ćemo se pridružiti Koprivnici ili Samoboru ili Sv. Nedjelji, gradovima u Hrvatskoj koji su slični Bjelovaru a nemaju prirez.

Velika želja u Gradu Bjelovaru su zatvoreni bazeni. U Korenovu je otkrivena topla voda koja zadovoljava potrebe i za kupanje i za piće. Postoje mnoga pitanja zašto će se zatvoreni bazeni graditi u Korenovu, a ne u centru Bjelovara, a zašto će to biti tako gradonačelnik Hrebak pojašnjava.

– U centru grada mi možemo napraviti samo bazene. Mene ne zanimaju samo bazeni, zanimaju me i bazeni i toplice jer nude turističku priču. Toplice nude mogućnost širenja, da se jednog dana na 10 hektara proširi ta cijela priča, a gdje ćete vi u centru grada naći 10 hektara. Mi moramo napraviti priču gdje će se zaposliti nekoliko stotina ljudi koji će imati koristi od  tih toplica. Gdje će se razvijati neka turistička priča, a ne samo bazeni grada Bjelovara. Ono što je bitno mi vodu za bazene ne moramo  dogrijavati, tu bi se trebalo uštedjeti preko milijun kuna na režijskim troškovima što je naša procjena. Napravit ćemo još i kompletno grijanje i cijeli taj projekt mora biti samoodrživ da doista ne završi u nekom minusu . Ja vjerujem da neće biti u potpunosti isplativ, da se taj novac nikad neće vratiti u gradsku blagajnu, ali Bjelovarčani će imati bazene, imat će mogućnost dizati jedan standard življenja kao i u svim drugim gradovima u Hrvatskoj, da naši klinci uče plivati, a pritom se još i konkretnije baviti kontinentalnim turizmom. Ovo sve što se sad bavimo kontinentalnim turizmom to je sve nešto na sitno. Ovo će biti prava stvar za grad Bjelovar u sljedećih 30, 40 godina. Za nekih 3 do 4 tjedna ćemo ići sa inicijativom osnivanja tvrtke koja će se zvati Terme Bjelovar. Vjerujem da će to biti sve onako kako smo si zacrtali. Nakon toga idemo  projektirati, čim se osnuje firma kreće projektiranje. Ja vjerujem da ako sve to posložimo da možemo imati građevinsku  dozvolu u sedmom ili osmom mjesecu. Vjerujem da možemo ove godine zakopati i prvu lopatu i da možemo krenuti graditi . Financijska konstrukcija je osigurana, nešto ćemo iz fondova, nešto iz vlastitih prihoda.

Investitor samih toplica će biti grad Bjelovar. Tražimo još investitora za hotel. Oslobodit ćemo apsolutno svega onog graditelja koji bi htio doći. Evo vam zemlja za kunu, samo napravite hotel. Vjerovali ili ne, još uvijek nismo nikoga dobili tko bi bio zainteresiran graditi hotel što dovoljno govori o tome koliko je teško doći do pravog investitora. Da smo čekali da se pojavi neki investitor za bazen pitanje kad bi to napravili, ali evo mi ćemo bazene napraviti, a hotel će čekati budućeg investitora – kaže Hrebak

Osima bazena Grad je u zadnje dvije godine praktički energetski obnovio sve škole i vrtiće, u dvije godine povučeno je 140 milijuna kuna iz europskih fondova, a sam Proračun je 90 milijuna kuna – dodaje Hrebak.

– Mi smo u 2 godine još jedan proračun uspjeli izvući. S druge strane, najnoviji statistički podaci kažu 130 milijuna kuna je bila naša prva godina, druga godina je bila već 148, a prošla godina je bila 180. Dakle 50 milijuna kuna veća u realizaciji naših troškova, a garantiram da će 2020. godina biti još veća i 2021. još veća od nje. Gledam ciklus od 4 godine i mislim da ćemo možda poduplati proračun grada Bjelovara u zadnjoj godini. To nam je nekakav cilj što bi bilo stvarno fenomenalno i odličan rezultat, a vjerujem da će to građani isto tako i osjetiti i vidjeti.Ja se zahvaljujem svim svojim ljudima u gradskoj upravi koji rade na europskim projektima. Stvarno smo tu jako puno povukli i povlačit ćemo još. Na taj način mi možemo osloboditi i prirez, a s druge strane možemo napraviti stvarnu infrastrukturu koja građanima treba. Najnoviji vrtić koji gradimo radi se punom parom. Trošak vrtića je otprilike 8 milijuna kuna , a 90 % je financiran iz europskih fondova. Dom kulture  krenuli smo obnavljati nakon 30 godina. Obnavlja se iznutra i izvana, dakle, kompletna obnova će koštati oko 14 milijuna kuna, a 6 milijuna kuna smo uspjeli izvući iz vanjskih izvora. I tako svugdje pomalo, kroz svaki projekt, jednu kunu izvučemo pet, ili dvije kune, dakle svugdje gdje god uspiješ izvući to je opet mogućnost da puno više napravimo za svoj grad nego što smo mogli samo s novcima koje imamo u gradskoj blagajni.

Puno građana me  pitalo što je sa Ždralovima, sa kanalizacijom, što je sa Prokljuvanima, što je s Domom Frane Bulića, što je s Gudovcem, s Korenovom i tako dalje. Projekt je prošao, izvođači su dali ponudu koja je 30 posto skuplja. Hrvatske vode procjenjuju sve kompletne troškovnike. Postoji velika mogućnost da i Hrvatske vode i nadležno ministarstvo pratiti grad Bjelovar bez obzira što je cijena nešto veća od one koja je bila procijenjena, ali kada su se ti troškovnici radili bile su sasvim drugačije prilike u građevinarstvu. Ja vjerujem da ćemo na proljeće potpisati taj ugovor i krenuti sa izgradnjom kanalizacije, trogodišnjom izgradnjom kanalizacije po gradu Bjelovaru izmjenom postojećih vodovodnih cijevi tako da neće pucati cijevi kao što tako pucaju kod najboljeg gradonačelnika grada Zagreba. Mi ćemo sve to zamijeniti i napraviti jednu kvalitetnu infrastrukturu .

Gradonačelnik Hrebak  vjeruje i da će stadion biti u potpunosti završen do kraja 2021.

–  Najveći broj radova će se odvijati na jesen i u proljeće slijedeće godine. Ne očekujem ništa previše od tog projekta u smislu nekih problema. Što se tiče kreditnog zaduženja što su mnogi građani rekli pa i neki naši iz oporbe su nas napadali za dizanje kredita. Jedan veliki dio stadiona ćemo riješiti bez kredita. Dignut ćemo možda 10 do 15 milijuna kuna kredita, ali krediti su stvarno danas jedan, jedan i pola posto . To je stvarno sad prilika da napravimo infrastrukturu i ono što je najbitnije da građanima isto objasnim, mi smo sada nezadužen grad. Mi imamo nekakvih 2 milijuna kuna godišnjeg zaduženja od 18 milijuna kuna koliko možemo biti,koliko proračun može u zakonu trpjeti. Ove europske projekte koje smo započeli, dignuli kredit na tri godine, koji istječu polako, mi ćemo dignuti za stadion i početi ćemo ga isplaćivat. Praktički kada krenemo graditi toplice, imamo 2 godine počeka za novi kredit. Tako da će sve to lagano ići nekim svojim tijekom i jednostavno jedan kredit će se zatvarati, otvorit će se novi. A opet grad neće biti zadužen grad. Vjerujem da mi sve ove projekte možemo napraviti. I ova sportska dvorana sa MORH-om na Boriku vrijedna 30 milijuna kuna kroz koji dan bi trebala ići u javnu nabavu. To radimo u suradnji sa MORH-om, 15 milijuna kuna je gradski dio. Treba tu biti vrlo jasan. Postoje neki pregovori sa vojskom. Jedan dio zemljišta da mi dobijemo za poduzetničku zonu na Lepircu s te strane. S druge strane, vi znadete da se vojska pojačava u gradu Bjelovaru i nema puno vojarni koje imaju same vlastitu sportsku dvoranu. Ako mi izgradimo sportsku dvoranu, to je moje mišljenje, teško će tko više ikada maknuti vojsku iz Bjelovara, a vojska u Bjelovaru je iznimno jedan gospodarski element. Tu radi 200, 300 ljudi. To je jedna prava mala firma i to treba isto tako voditi brigu da nijedan ministar niti lijevi, niti desni, bio liberalni ili kakav god, ne dođe i ne uzme vojsku iz Bjelovara što znadete i sami da je bilo takvih najava. Mislim da je vojska u gradu Bjelovaru potrebna. Ona nosi određene prihode, bolje nego da budu zapušteni  i prazni kao što smo vidjeli u drugim gradovima. Imamo dobru suradnju sa vojarnom, dobru suradnju sa ministarstvom obrane, ta dvorana koju ćemo napraviti, ujutro će ju koristiti vojnici, popodne će ju koristiti građani, djeca, mnogi sportski klubovi. Znadete i sami da nemamo  mjesta u dvoranama. To će biti jedna prekrasna dvorana koja će Boriku dati jedan poseban štih.

Osvrnuo se Hrebak još jednom na  razmiricame koje su bile na relaciji Hrebak-Posavac-Bajs  i  Hrebak-SDP.

– Ja ću to u jednoj rečenici reći: Ja mislim, da sam sve rekao, da sam dovoljno rekao, da su građani sve razumjeli i jednostavno da moja odgovornost više nije, neka župan i direktor preuzmu odgovornost za sve ono što će se u budućnosti  događati na Bjelovarskom sajmu. Ja vjerujem da će se događati. Imamo puno pozitivnih stvari, puno projekata u gradu Bjelovaru i idem se posvetiti našim projektima, pozitivi, a ovi što hoće napadati, a ništa ne raditi, a pokazali su da ništa ne znaju raditi, govorim o našoj oporbi koja je bila na vlasti pa nije napravila ništa. Sada pametuju kako bi još bolje napravili od nas, njima poručujem, to je moje demokratsko pravo, ja se više neću spuštati na tu razinu i idemo se mi posvetiti našim projektima, kako još dignuti proračun, kako još povući novaca iz europskih fondova i kako još uveseliti naše Bjelovarčane, a oni neka rade i smatraju da trebaju raditi i nema nikakvih problema.

Je li u planu dogradnja III  OŠ i  hoće li biti jednosmjenske nastava? Kada je u planu rekonstrukcija korza?

Nadogradnja ne zato što nam Ministarstvo ne dopušta više nadogradnje u 3. osnovnoj školi. Postoji mogućnost nadogradnje 4. osnovne škole i škole u Ždralovima. Što se tiče uređenja korza u njega krećemo čim vremenski uvjeti dopuste. Idemo na 3 milijuna kuna vrijednu investiciju uređenja gradskog parka. To je prva stvar koju ćemo napraviti. Sve staze ćemo obnoviti, staviti ih u kamene ploče, a što se tiče samog korza ide prvo aglomeracija, zamjena cijevi, zamjena kanalizacijskih vodova kroz nekih godinu, godinu i pol dana. Nakon toga idemo obnavljati sam korzo i popločiti. To je jedan dugoročan projekt  i tek za godinu, godinu pol dana bismo mogli krenuti sa uređivanjem korza.

Ide li Naselje kralja Petra Krešimira IV u obnovu?

U planu je zajedno sa stadionom, zajedno ćemo rješavati u ovoj godini. Stvarno je u jako lošem stanju. Ja ga u pošalici zovem Beirut, da se građani ne naljute, razrovano je stvarno, ali dobilo je i kanalizaciju i vodovod i sada još te tehničke stvari treba riješiti vezano za te komunikacijske vodove, ali u planu je ove godine da se asfaltira. Vjerujem da ćemo to raditi jer kada su strojevi na jednom mjestu onda se to odmah radi sve zajedno pa ćemo tako vjerojatno to poistovjetiti sa ovim radovima koji će se raditi na gradskom stadionu.

Što je sa kanalizacijom u ulicama kneza Višeslava, crkvena ulica?

Ako ovo sada prođe, ako Hrvatske vode potvrde javni natječaj koji je napravljen gdje je ponuda takva kakva je ja vjerujem u pozitivno ishođenje ovog rješenja. Otvoreno kažem da Ždralovi idu prvi na red. Idu prvo Ždralovi pa ćemo morati napraviti onda i Gudovac iz razloga što  Gudovac i kanalizacija je isto u tom projektu napravljena. Već Hrvatske ceste spremaju obnove ceste. Dakle, mi prvo moramo napraviti kanalizaciju pa onda obnovu ceste i isto tako u Ždralovima i Crkvenoj te Prokljuvanima će isto tako ići uređenje same ceste što nam pojeftinjuje dodatno planove kroz aglomeraciju. Tu je jedan veliki dio radova u saniranju postojeće ceste. Polovicu cesta obnavljaju fondovi, a drugu polovicu ćemo obnavljati mi. Ja obećavam odmah sada da grad Bjelovar, centar grada, nećemo dirati što se tiče aglomeracije u sljedećih godinu dana. Idemo riješiti Dom Frane Bulića jer je cesta katastrofalna, idemo rješavati Crkvenu ulicu, Prokljuvane, Ždralove, sve što je vezano za aglomeraciju.

Hoće li se riješiti zvučna signalizacija na semaforima  kod suda i gimnazije?

Hrvatske ceste su zadužene za to, za ove velike ceste. Što se tiče samog semafora, sjećate se, bilo je dosta povika oko toga da prekratko traje zeleno, no to ako produžimo onda kompletan promet na području grada destabilizira jer su stručnjaci izračunali da je to tako jedino moguće jer veliki promet ide kroz centar grada. Kada ćemo napraviti sve obilaznice grada Bjelovara onda više neće biti teretnih kamiona i smanjit će se promet. Tek onda će se moći regulirati taj dio. Mi smo uputili taj dopis prema cestama i razgovarat ćemo ponovno sa njima. Što se tiče samog zvučnog signala to ne bi trebalo biti problema.

U Ulici Ferde Gassmana u Markovcu  rađena je kanalizacija, hoće li biti spajanje one dvije ulice?

Ne znam detalje. Znam da se radovi približavaju kraju i da ćemo biti uskoro gotovi u Trojstvenom Markovcu, ali obično nakon svih tih radova slijedi obnova i rekonstrukcija ceste. Vjerujem da će to biti, ali ne mogu znati za svaku ulicu napamet da li je što u planu ili nije u planu. Realno je za očekivati ako nešto razrujete, ako se napravi vodovodna kanalizacija da se odmah nakon toga ide i sa sanacijom i obnovom postojećih cesta.

Kada će u  Klokočevcu biti izgrađen novi nogostup?

To je jedino što nije napravljeno u Klokočevcu zbog škole i pa i zbog toga što dosta ljudi ide preko Farkaševca ide upravo isto i preko Klokočevca. U nekom dugoročnom planu je. Moramo to sastaviti. Nemamo novaca za sve, ali trebali bismo to napraviti za mjesto Klokočevac. To je po meni jedino nešto važno što nedostaje Klokočevcu. I kanalizacija  definitivno jednog dana, ali i ovo je nešto što bi trebalo biti prioritet. Ne mogu vam reći datum kada ćemo to raditi nažalost.

što će biti sa ulicom u Lugu? Ne mogu proći dva auta, a sada se povećao promet koji ide s obilaznice. I most se treba  obnoviti.

Taj most se definitivno treba obnoviti i to će biti prvo što ćemo napraviti. Sada nedavno je bila jedna komisija iz gradske uprave koja je obišla sve moguće mostove na području grada jer smo imali dopis iz Ministarstva graditeljstva da to sve popišemo. Ja vjerujem da ljudi u gradskoj upravi rade na tome da se taj problem riješi. Što se tiče same ulice, ne mogu vam reći. Prvi put čujem za taj problem. Ali realno gledajući mislim da je očekivano. Sada se obilaznica otvorila i sada će dosta promet intenzivirati putem Luga. Bilježit ćemo što će se događati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci pa ćemo i sukladno tome i reagirati.

Postoji li mogućnost  da u III. OŠ  bude jednosmjenska nastava?

To pitanje možemo riješiti samo izgradnjom nove škole. Što se tiče nove škole ili dogradnje 4. osnovne što je Ministarstvo dalo dopusnicu ili dodatnom dogradnjom škole u Ždralovima mi bismo dobili jednosmjensku nastavu na području cijelog grada. Samu III. OŠ ne možemo nadograđivati jer za to nismo dobili dopusnicu. Ali raznim premrežavanjem škola, dograđivanjem nekih postojećih kao što sam i rekao. Nadogradnjom 4. OŠ mi možemo riješiti pitanje jednosmjenske nastave u gradu Bjelovaru. Naravno da je to isto tako od nekih ciljeva kojim težimo i nešto što po meni zasad nemamo rješenja. Izgraditi sa svojim vlastitim sredstvima mislim da je glupo u trenutku kada država pregovara sa Europskom bankom u izgradnji škola na području Republike Hrvatske.  Gdje bi 85% toga bilo financirano. Mislim da bismo se trebali strpiti. Mi smo radili neku projekciju  6. Osnovna škola koja bi koštala preko 60 milijuna kuna. Treba pričekati, koliko god sad to sporo zvučalo da ipak država se odluči da li želi podržati projekt jednosmjenske nastave u cijeloj Hrvatskoj, vjerujem da je to jedan od top prioriteta Ministarstva obrazovanja. Projekti su praktički spremni. Mi ih napravimo vrlo brzo do kraja građevinske dozvole. Samo čekamo signal od Ministarstva obrazovanja, od Ministarstva regionalnog razvoja koje rade na tim projektima. Dobili smo i neke službene dopise. Poslali smo našu inicijativu za gradnju 6. OŠ , za nadogradnju Ždralova, za nadogradnju 4. OŠ i sada čekamo.

Kada se planira kanalizacija kroz Grginac?

Grginac je u sklopu ovog projekta Trojstveni Markovac ako se ne varam. Znači trebalo bi se sada završiti uskoro. To bi trebalo biti gotovo do kraja 6. ili 7. mjeseca.  Kako smo i obećali, Trojstveni Markovac će biti uskoro riješen. Do nekih 6 i pol milijuna kuna je vrijedan projekt . Ne znam sada da li je ili nije Grginac unutra, mi imamo tisuću ulica na području grada Bjelovara i ne mogu znati za svaku ulicu. Moram provjeriti, ali ono što znam, Trojstveni Markovac treba biti obuhvaćen, jedan veliki dio tog mjesnog odbora. Znam da građani pitaju za svoju ulicu, ali ne mogu znati sve napamet. Moram i ja pogledati kod naše stručne službe. Ono što radimo, radimo ubrzano, ali građani su isto s jedne strane nestrpljivi. Vide da se puno toga radi i onda s pravom pitaju zašto se ne radi u mojoj ulici. Mi jednostavno ne možemo u cijeloj godini jedan grad obnoviti. To je nemoguće. Ovim tempom kojim radimo ja vjerujem da mi to možemo napraviti kroz 5, 6 godina. Možemo dignuti infrastrukturu na jednu zavidnu razinu. Ali da baš svaku ulicu možemo napraviti u dvije godine je nemoguće. Svaku cestu obnoviti je nemoguće. Međutim, čuli ste, nogostup i Klokočevac, svjestan sam da to treba napraviti čim prije, ali jednostavno ne možemo sve u jednoj godini.

Gradonačelnik Hrebak ponavlja kako je njegov ured otvoren  za sve građane.

– Građani slobodno mogu doći, a ako ih neću moći ja primiti, primit će ih netko od mojih zamjenika ili pročelnika.  Sigurno neće otići ili neće imati zatvorena vrata gradske uprave. Mogu slobodno doći, ali većinom ja primam stranke i rješavam probleme. Možda i više nego što bi to trebao jer se moram baviti s nekim drugim velikim projektima, ali svaki građanin mi je bitan, svaka ulica, svaki ulaz, svaki kućni broj tako da slobodno neka dođu i rješavat ćemo probleme. Na kraju krajeva svi imaju i facebook, znate da sam aktivan na društvenim mrežama. Slobodno mogu postaviti pitanje, trudim se odgovarati na svako pitanje – zaključio je razgovor gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.