Bjelovarsko bilogorska županija osigurala najpovoljniju kreditnu liniju proljetne sjetve – kamate za poljoprivrednike 1%

Već niz godina Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima pruža mogućnost povoljnog kreditiranja proljetne sjetve. Župan Damir Bajs tako je danas potpisao ugovore o kreditiranju proljetne sjetve u 2020. godini s predstavnicima pet komercijalnih banka Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärkische bankom, Zagrebačkom bankom, Podravskom bankom i Hrvatskom poštanskom bankom.
Bjelovarsko-bilogorska županija ima 17 potpornih mjera u poljoprivredi, a jedna od najdugovječnijih i najuspješnijih u provođenju je upravo mjera kreditiranja proljetne sjetve:

– Razlog tolikom opsegu mjera je jednostavan. Mi smo županija u kojoj se svaka peta kuna okrene u poljoprivredi tako da se tamo stvara 20 % BDP-a i vodeća smo županija u stočarstvu, proizvodnji mlijeka i mnogim drugim poljoprivrednim proizvodima. Logično je da zbog toga županija mora imati jedan set mjera s kojima podupire svoje poljoprivrednike – rekao je župan Bjelovarsko bilogorske županije Damir Bajs.

Od ove godine ta kreditna linija još je povoljnija za poljoprivrednike jer poslovne banke dodatno su smanjile kamatnu stopu.

-Za 2020. godinu na naš poziv odazvalo se pet poslovnih banaka. Naglasit ću da će ove godine uz subvenciju od 2,8 % od strane Bjelovarsko-bilogorske županije i našeg proračuna ti proljetni krediti za naše poljoprivrednike biti najpovoljniji ikada, dakle 1 % za krajnjeg korisnika – dodaje župan Bajs.

O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 221,6 milijuna kuna za 4 907 kreditnih zahtjeva tijekom 16 godina koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Bjelovarsko-bilogorska županija je izdvojila 5 milijuna kuna. Ono što se još tijekom godina promijenilo je i da se smanjila potrebna papirologija prilikom podnošenja zahtjeva.

– Traži se sve manje papira, da realizacija bude kratka, brza i da se riješi na vrijeme i da se ne plaća mjesečna rata nego da se vrati sveukupni iznos kako su naši poljoprivrednici tražili kada oni završe prodaju svojih proizvoda. Uz novu mjeru sufinanciranje osiguranja usjeva ovo je ipak najuspješnija mjera koju mi provodimo – istaknuo je župan Bajs.

Javni poziv za poljoprivrednike za korištenje kreditne linije proljetne sjetve bit će objavljen u ponedjeljak 10. veljače

-Mi pozivamo poljoprivrednike da iskoriste ovu mogućnost i da daju zahtjev koji će se u nekoliko dana riješiti da dobiju sredstva i da ostvare popust koji zna biti i 30 i više posto u ovo doba godine i da im omogući i uštedu i dobru pripremu sjetve – uputio je na kraju poziv župan Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.