Zrinski Topolovac: Završeno osposobljavanje gerentodomaćica

„Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar“ 2019. godine, ishodio je rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja za više od trideset pet obrazovnih programa osposobljavanja i usavršavanja. Neke je Centar već proveo, poput cvjećara i povrtlara, a ovih dana završava edukacija prvih gerontodomaćica. Osposobljavanje je provedeno kao jedna od aktivnosti u sklopu projekta „Zaželi – Programa za zapošljavanje žena“ u Zrinskom Topolovcu.
Za polaznice iz Općine Zrinski Topolovac održana je podjela uvjerenja o osposobljavanju.

Polaznice edukacije bile su i gerontodomaćice Biljana Kozina i Vesna Kovačević. Prilikom dobivanja svojih uvjerenja o osposobljavanju rekle su kako su zadovoljne ovom edukacijom na kojoj su puno naučili:

-Zadovoljna sam jako edukacijom. U toj edukaciji naučili smo neke stvari koje su potrebne, odnos s korisnikom i komunikativnost s njima. Što se tiče samog projekta imam četiri korisnika jako su prvrženi meni i ja njima. Prilagodba je trajala prva dva-tri mjeseca dok se nismo upoznali – kazala je Biljana Kozina.

– Ja taj posao jako volim i zato sam se za njega i javila. Ova edukacija mi puno znači jer ja u životu nisam imala priliku da se školujem i to mi jako puno znači. Želja mi je da se dalje školujem za njegovateljicu jer ja taj posao jako volim – kaže Vesna Kovačević.

Općina Zrinski Topolovac zagazila je u drugu polovicu provedbe projekta „Zaželi“ i kako kaže načelnica Jasna Mikles Horvat sve prolazi jako dobro, samo su zabrinuti što prolazi jako brzo:

-Naši dojmovi su jako dobri jer smo mogli pomoći sedam žena koje su bile nezaposlene ili dugotrajno nezaposlene. To su sve mahom domaćice koje sada za onaj posao koji su radile doma su plaćene, osjećaju se korisno, pridonose kućnom budžetu, a i pomažu starijim i nemoćnim članovima naše zajednice. Što se tiče korisnika oni su početkom bili skeptični jer teško je starijoj osobi koja živi sama pustiti jednu nepoznatu osobu u kuću i odmah je prihvatiti. Danas su se već razvila prijateljstva i oni su kao članovi obitelji tako da mislim da smo poboljšali kvalitetu života tih ljudi – rekla je načelnica Jasna Mikles Horvat.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.